Предстои обявяване на обществена поръчка за разработване на регионални прединвестиционни

...
Предстои обявяване на обществена поръчка за разработване на регионални прединвестиционни
Коментари Харесай

Подготвят проекти за 6 ВиК оператори

Предстои оповестяване на социална поръчка за създаване на районни прединвестиционни планове за 6 новоконсолидирани ВиК оператори - Хасково, Търговище, Велико Търново, Габрово, Софийска област и Плевен . За финансиране на готовите разработки на РПИП ще може да се кандидатства през идващия интервал.

Това разяснява през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова пред членовете на Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.

Обслужването на една административна област от един ВиК оператор е условие, заложено в плана на новия Закон за ВиК. Предвижда се той да бъде оповестен за публично разискване през идната седмица, осведоми също районният министър. В него се планува също да се понижи регулаторната тежест, да се преразгледат индикаторите за качество, да се резервира обществената търпимост на цената на ВиК услугите, само че да се промени структурата им, както и да се обезпечава целево финансиране на бранша посредством държавния бюджет, с цел да не се покачват фрапантно цените и да не се надвишава прага на обществената търпимост.

От началото на рецесията единствено АПИ е разплатила към 170 млн. лева . Агенцията управлява огромен размер от планове с обща дължина към 350 км, сподели Аврамова.

Министерството на районното развиване и благоустройството, Агенция " Пътна инфраструктура ", Дирекцията за народен строителен надзор и Агенцията по геодезия, картография и кадастър работиха на цялостни обороти за целия интервал на рецесията, разяснява Аврамова.

Вероятно през днешния ден ще бъде подписано позволение за градеж за сектор 3 от Автомагистрала " Хемус " - от пътен възел " Каленик " до разклона за Плевен. Очаква се предварително да бъде приключена правата сред пътните възли " Буховци " и " Белокопитово ". Работи се в двата сектора на Автомагистрала " Европа ", като трасето от Драгоман до Сливница може да бъде приключена предварително , добави Аврамова.

116 публични поръчки за към 850 млн. лева без Данък добавена стойност за строителство или реорганизация на ВиК обекти са оповестени от ВиК оператори. Предвижда се да бъдат оповестени общо към 190 процедури за към 400 обекта. Финансирането за тях е от Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 ", сподели Аврамова.

Проектите на обща стойност към 1,8 милиарда лева с Данък добавена стойност бяха дефинирани с създадените от Министерството на районното развиване и благоустройството районни прединвестиционни изследвания. Те са за областите Враца, Русе, Перник, Видин, Силистра, Пловдив, Ямбол, Варна, Сливен, Стара Загора, Кърджали, Шумен, Добрич и Бургас . Пилотно изследване имаше и за област Смолян. Те ще се осъществят през сегашния програмен интервал, като този за Смолян е към този момент в осъществяване.
 Разширяват тол системата
Разширяват тол системата

Над 186 млн. лева са приходите от пътни такси от началото на годината
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР