Предстои ни епидемия на младите хора. Това прогнозира алергологът акад.

...
Предстои ни епидемия на младите хора. Това прогнозира алергологът акад.
Коментари Харесай

Акад. Богдан Петрунов: Ваксинирайте децата, предстои епидеми...

Предстои ни зараза на младежите. Това предвижда алергологът акад. Богдан Петрунов пред Нова тв. Академикът посъветва родителите да имунизират децата си, тъй като имунизацията е изпитана и безвредна.

В момента се приказва, че коронавирус инфекцията е сърдечно-съдово заболяване, среща се във всички тъкани, освен в белия дроб. Постковид синдром е избран като обособена болест. Фиксиран е като обособена единица. Миокардитите понижават към 12/13/14 на 1 млн имунизирани. След бустерната доза има 14 на един милион миокардити, това е доказателство, че имунизациите не са рискови, посочи алергологът.

Не бих споделил, че пандемията ще свърши. Тя ще намалее, ще затихне, ще има по-малко случаи. Не е ясно дали ще се възникне нов вид обаче, сподели той

Има проучвания, че след втората доза ваксина има малко над 60% успеваемост, след бустерната доза нараства до 90%. Трябва да се съкрати интервалът на бустерната доза. Три месеца след направения главен цикъл на имунизация е изцяло задоволително да се сложи, предлага ученият.

Ние нямаме достататъчно съществени данни за протичането на омикрон. Знаем от Южна Африка, че е доста по-заразен, само че протича по-леко. Казваме, че по-леко протича, само че това не значи, че здравната ни мрежа не е натоварена, изясни Петрунов.

По думите му лечебните заведения ще бъдат натоварени и най-много персоналните лекари. Няма да бъде леко на болничната система, тъй като дружно с грипа ще доведат до по-голямо натоварване, добави той.

За него предварителната защита е имунизацията.

Изпреварващата мярка е стимулиране на всеобщата имунизация. Има задоволително научна информация, че наличните ваксини дават отбрана против омикрон. Ваксините нямат 100% успеваемост. Те имат две свойства - да понижат тежестта на болестта и смъртните случаи, сподели акад. Петрунов.

Прогнозата му е, че ще се постанова да се слагат ваксини веднъж годишно. Вероятно ще се постанова да вършим имунизации веднъж годишно. Израел приказват за четвърта и пета доза. Докато световно в света не се реализира най-малко 70% имунизационно покритие, би трябвало да се имунизираме, сподели алергологът.

В света сме под 50 на 100. Не виждам това да стане скоро, само че ние би трябвало да се стремим епидемията да се трансформира в ендемия, да я концентрираме локално единствено на едно място и да се следи там, добави Богданов.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР