Предстои ни да одобрим допълнителни 20 млн. лева по бюджета

...
Предстои ни да одобрим допълнителни 20 млн. лева по бюджета
Коментари Харесай

Дават по 400 лева помощ за отопление

Предстои ни да одобрим спомагателни 20 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и обществената политика за погашение на еднократна финансова помощ за отопление в размер на 400 лв.. Това съобщи служебният министър председател Гълъб Донев преди началото на днешното държавно съвещание.

По-късно общественият министър Лазар Лазаров изясни, че Министерският съвет е взел решение за поддръжка на най-уязвимите и обществено слаби членове на обществото и даде детайлности кой ще получава новата помощ за отопление. Очакваме 50 хиляди души да бъдат подкрепени с спомагателна поддръжка за отопление в размер на 400 лева, заяви служебният вицепремиер по обществените политики на брифинг в Министерския съвет.

Лазаров добави, че право на такава поддръжка ще имат хората, които са подали документи в период, само че са получили отвод за разпределяне на помощ за отопление за идния зимен сезон заради превишение на избрания диференциран приход с до 40 лв. или заради несъблюдение на условието за 6-месечна наложителна регистрация като безработни в дирекциите „ Бюро по труда “.  За тях не е нужно да бъдат подавани документи още веднъж.

Право на поддръжка ще имат и хората, които дават отговор на критериите, само че не са подали документи в избрания за това период – 31 октомври 2022 година  Те ще могат да подадат своите документи в 14-дневен период от обнародването на постановлението на държавното управление в Държавен вестник.

Той заяви, че държавното управление дава и целеви помощи за отопление, като през тази година бяха направени промени в изискванията за допустимост за лицата, които имат право да употребяват целеви помощи за отопление. Бяха отразени промените в размерите на пенсиите, които се получиха в следствие от нарастването им през юли и октомври, тъй че хората да не отпаднат от целево обществено подкрепяне, разясни Лазаров.

Как да понижим сметката за отопление през зимата

Успоредно с това е подхваната и една невиждана стъпка, а точно увеличение на размера на помощта за отопление с повече от 20 %, като по този метод напълно са отразени измененията в инфлацията. За момента тази помощ е в размер на 623,55 лева и се отпуска еднократно, тъй че хората да могат да създадат избор в другите възможности за отопление, означи министър Лазаров. Той уточни, че продължава да има контролиран пазар на цената на ел.енергията, тъй че хората имат опция да създадат най-хубавия избор, който да ги удовлетворява по отношение на тяхното отопление.
 istock istock
Допълнителен детайл в тази посока е подписаното съглашение сред Министерството на труда и обществената политика, Агенцията за обществено подкрепяне и Министерството на земеделието, които в лицето на държавните горски стопанства дават дърва за огрев на лицата, имащи право на помощ за отопление при цени, които са извънредно занижени, тъй че да не може с обществени средства да се поддържа далавера или различен вид нерегламентирани практики.

Срокът за даване на тези помощи и кандидатстването за тях е до 31 октомври. Към момента са подадени повече от 360 хиляди заявки, чакам те да се усилят до края на месеца, заяви Лазаров и добави, че към 285 хиляди са тези, за които са отпуснати помощи. Лицата са ги получили към този момент и останалите, които са в развой на обработка, ще бъдат също включени към изплащането на помощите през идващия месец, сподели той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР