Предстои много сложен мандат, защото всичко се променя – и

...
Предстои много сложен мандат, защото всичко се променя – и
Коментари Харесай

Томислав Дончев призова новите кметове да се кооперират по съседски

Предстои доста комплициран мандат, тъй като всичко се трансформира – и националното законодателство и европейското, сподели вицепремиерът Томислав Дончев на форума на Сдружението на общините. В него участваха над 200 нови кметове от цялата страна.

Вместо бодри пожелания, Дончев прикани кметовете да се сплотяват между тях за общи планове. Няколко прилежащи общини могат да аплайват дружно за финансиране, защото Министерският съвет през днешния ден е одобрил промени в Закона за районното развиване, които следва да бъдат гласувани в Народното събрание.

" Така даваме правния мотив за по-интензивно съдействие сред прилежащите общини. Добре е да си говорите по сред си ", обърна се Дончев към присъстващите кметове. Да се търсят общите потребности и проблеми, които надвишават границите на една община.

Той непосредствено съобщи, че към този момент е създадена задачата част от финансирането през идващия програмен интервал да отива единствено за районни начинания – не за общински.

" Всяка самодейност за път, в образованието или нововъведенията – няма единствено общински темперамент. Всеки университет или професионална гимназия са с обсег, по-широк от общинския, най-малко регионален ", даде образец той.

Окрупняването на общините в райони е остаряла концепция на Дончев. През март 2018 година той прикани за по-едро райониране на страната за потребностите на европейското финансиране. Тогава той даде образец с реновирането на едно шосе, което минава през три общини. Ако това е приоритет единствено на един от кметовете, се получава идеално шосе до границата на неговата община, а нататък – дупки и тиня.

Ще финансираме хрумвания за понижаване на трафика, даде обещание Дончев

Вицепремиерът посъветва общинските кметове да създават нови форми на градска подвижност, тъй като страната ще подкрепя хрумвания в тази сфера.

" Идеи по какъв начин да се разтоварва трафикът, за насърчаване на различното напредване, за паркирането – все тематики, свързани с мръсния въздух, което вълнува обществото ", изясни той.

Данъчна децентрализация ли? Засега няма по какъв начин да стане

Той засегна и обсъжданата тематика за данъчната децентрализация – даването на право на общините да получават част от републиканските налози, а освен локалните. В началото на декември Българска социалистическа партия предложи 1/5 от налога върху приходите и 1/10 от приходите от Данък добавена стойност да остават в общините за финансирането им, само че Народното събрание не одобри концепцията.

Това ще е добре за развитите стопански общини, за които в този момент няма опция да получават повече доходи от налози.

" Самата данъчна система би трябвало да е скроена по метод, че да се дава такава опция ", пожела Дончев. Фискалната децентрализация обаче ще значи и оттегляне на страната, което ще е неприятно за по-бедните общини. " И те ще затънат още ", предизвести той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР