Предстои масово поскъпване на лекарствата, прогнозират от Асоциацията на собственици

...
Предстои масово поскъпване на лекарствата, прогнозират от Асоциацията на собственици
Коментари Харесай

Лекарствата масово поскъпват, скокът е с около 15% при най-търсените медикаменти

Предстои всеобщо повишаване на медикаментите, предвиждат от Асоциацията на притежатели на аптеки. Между 10 и 15% е нарастването към този момент на някои медикаментите. Най-голям е скокът при медикаментите без лекарско наставление. Голяма част от тях са за настинка и признаци на COVID-19.

Това разяснява пред Нова тв ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов. Преди две-три седмици, още веднъж пред Нова, Костов предвижда даже 20% нарастване на медикаментите.

" Това нарастване не идва от аптеките, а от нашите снабдители, производителите, вносителите. То отразява разноските, които се вършат от тези участници от пазара ", добави той.

По думите му нарастването визира над 1000 медикаменти в друга степен, само че е в границите на 10-15%. Костов посочи, че за медикаментите без лекарско наставление има специфична регулация на цените и те не могат да бъдат вдигани повече от размера на инфлацията. Законът обаче лимитира увеличението на цените на медикаментите, изписвани по лекарска преценка.

Около 350 са медикаментите, които не доближават в аптечната мрежа заради повишеното им търсене. Те обгръщат всички лечебни групи медикаменти - от ревматоиден артрит до онкологични болести, уточни още Николай Костов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР