Предстои избор на прокурор, който да разследва главния прокурор и

...
Предстои избор на прокурор, който да разследва главния прокурор и
Коментари Харесай

Боян Магдалинчев: Зад избора на върховен касационен съдия прозират различни политически интереси

Предстои избор на прокурор, който да проверява основния прокурор и неговите заместници при осъществено закононарушение. Защо да не е самостоятелен, откакто процесуалния закон ще му подсигурява самостоятелност. Пленума ще го избира, освен Висш съдебен съвет. Това съобщи представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

"Би могло в плана, който се планува той да е със 7 годишен мандат. При осъществено закононарушение пленумът на Висш съдебен съвет да започва процедура за следствие на основния прокурор за съответния случай. При осъществено нарушаване ще се приключва неговата активност. Този метод за избор на такава процесуална фигура е повлиян от решение на Конституционен съд ", разясни той.

"Не виждам нищо неприятно с консултирането с Венециалнста комисия, като второ експертно мнение, като коректив, с цел да не пропуснем нещо ", уточни Магдалинчев.

"Предстои избор на висш касационен арбитър ", напомни Боян Магдалинчев. Той разкри, че зад този избор прозират разнообразни политически ползи.

На въпрос с какъв брой се забави правораздаването поради COVID-19 представляващият Висшия правосъден съвет съобщи: "То не се забави доста и сензитивно. Идеята беше предвид на опазване живота и здравето на жителите. Ние нито спряхме, единствено ограничихме броя на откритите правосъдни съвещания. Впоследствие бе променен законът и описът на делата също се промени. Нямаше правосъдна почивка и делата продължиха да се гледат ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР