Предстои истинската съдебна битка за изборните резултати за кмет на

...
Предстои истинската съдебна битка за изборните резултати за кмет на
Коментари Харесай

Адвокат: Съдебната битка за избора на кмет на София предстои

„ Предстои същинската правосъдна борба за изборните резултати за кмет на София. Спирането на предварителното осъществяване на правосъдния иск за оборване на изборните резултати за кмет на София беше предстоящо. Подобно дело нормално продължава 2-3 месеца ”, съобщи Милка Христова, юрист и някогашен общински консултант.
Прочетете още
Тя посочи, че в петък е планувано първото съвещание по делото, там ще бъде прегледан същинският спор. „ Има известна смяна в Изборния кодекс, която дава две благоприятни условия, в случай че се потвърди, че Ваня Григорова е имала повече гласове на вота ”, сподели Христова. Юристката изясни, че в случай че съдът откри съществени механически неточности във връзка с отчитане на резултатите – тогава той ще върне преписката и документите на ОИК, която би трябвало да откри кой е настоящият кмет. „ Всичко е въпрос на доказване, сега сме при започване на този развой, който следва да забележим в околните седмици ”, сподели Христова.

Основните претекстове за оборване на избора на Васил Терзиев са свързани с машинния избор. „ Считаме, че удостоверяването на машините за гласоподаване е направено по анулирана методика ”, сподели тя и добави, че хеш кода на машините не е валидиран, не е запаметен в устройствата и е злепоставен.

Христова даде образец с четири типа нарушавания при неиздаването на разписки при машинно гласоподаване. „ Имаме 10-12 протокола за сходни нарушавания. Протоколите, признато от ОИК, са над 1600. Изискали сме ги и допускам, че цифрата от 400 сбъркани констативни протокола ще набъбне ”, изясни тя.

Има голям брой протоколи, при които има разминаване сред разчетените флашпамети на машините и регистрираните хартиени разписки. Има комплициране и е мъчно да се каже, че вотът, който е извършен, е правилно регистриран и той е автентичен. „ Голяма част от протоколите в т. 8 и т.12 няма никакви цифри, очевидно числата са нанасяни някъде другаде, има и много редактирани протоколи ”, сподели тя за Нова. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР