Предстои дискусия за бъдещата функция на сградата, като една от

...
Предстои дискусия за бъдещата функция на сградата, като една от
Коментари Харесай

Сградата на БНБ в Пловдив - един отдавна одобрен план, два собственика и много идеи

Предстои полемика за бъдещата функционалност на постройката, като една от концепциите е тя да има повече от едно предопределение. Има утвърден проект от НИНКН за нейното възстановяване от 2014 година, само че по него към момента не е имало деяние. Сградата не е напълно благосъстоятелност на община Пловдив, само че това не би трябвало да попречи на бъдещи реставрации.
Едно от нещата, които Пловдив има в обилие, са красиви остарели здания с история. Много от тях обаче са изоставени на произвола на ориста и не се оползотворяват или няма проект за тяхната реституция, а други стават жертва на извънредно продължителни и ненавременни дейности от страна на държавни институции и губят опцията да придобият статут на културен монумент, вследствие на което. Това не визира единствено частни домове в Стария град или съвременни здания, които чакат ", а и редица други, които са пръснати из Града под тепетата.

Ако се разноските в центъра на Пловдив и се огледате деликатно, ще забележите архитектурния капацитет на града, а и опцията за разрешаването на проблеми от характерно естество в него - неналичието на офис пространства, различни културни здания или просто подобряването на образа на региона.
Реклама
На стотина метро след Халите вляво да вземем за пример се намира една постройка със статут на културен монумент, която от години пустее, а крие в себе си капацитет за развиване - това е остарялата постройка на Българска народна банка в Пловдив.

Нейната дълголетна история и фасада подбуждат интереса за това по какъв начин тя наподобява от вътрешната страна и какво е бъдещето й. Именно заради огромен брой запитвания и любознание от страна на пловдивчани на 9 ноември бе проведен ден на отворените порти от Георги Стаменов, кметът на регион Централен в Пловдив.

" Не самата постройка, а и нейното наличие будят огромен интерес у жителите. Особено огромно предпочитание имаше към това и трезорите да бъдат отворени за разглеждане, а трябваше в началото единствено банковият салон да е отворен за публиката. След мощния интерес в този момент предвиждаме да се направи още един ден на отворените порти следващата година ", разяснява Стаменов.
Красивата столетница
Построена през 1909 година, оттогава до в този момент постройката претърпява две спомагателни структурни надграждания - първото е през 1929 година, когато е направено уголемение, а второто - през 1974 година, когато тя е надстроена. Главна цел и при двете дейности е запазването на истинската визия на швейцарския й архитект архитектът Якоб Хайнрих Майер. Нейното място също не е инцидентно, защото тя се намира на основната комерсиална улица, правоприемник на тогавашната Узун чаршия.
Реклама
" При всички реконструкции нейният тип е непокътнат и жителите на Пловдив чрез общината разполагат с едно същинско архитектурно украшение. Трябва преустройства и финансиране, само че има дадености да се трансформира в едно извънредно място за показване на културното завещание на Пловдив ", разяснява Видин Сукарев, музеен специалист и основен помощник в Аграрния университет, на деня на отворените порти на 9 ноември.
Пространството в постройката би могло да бъде оползотворено за културни или други действия Фотограф: Антон Чепилски
През 1985 година постройката се снабдява със статута на монумент на културата, а през 2012 година стартират и първите хрумвания за нейните реституция и обновяване. Тогава притежател е Българска народна банка, чийто направен план за реорганизация на фасадата е утвърден от НИНКН през 2014 година От тогава до в този момент по този план в действителност обаче не се е работило, а причина за това е евентуално и промяната на основния притежател в края на 2013 година Тогава Българска народна банка и община Пловдив се договарят постройката да бъде преотстъпена на града, а в подмяна новият касов център да бъде на нов терен на " Ягодовско шосе ".

" Почти цялата постройка, към 70% - без северното крило, е благосъстоятелност на общината, а останалата е частна (Прокредит банк), само че за бъдещи реновации не считаме, че би имало проблем от тяхна страна за това. Трябва да бъде изработен един обширен ремонт - да се подменят ел. инсталациите, видеонаблюдението и системите за пожароизвестяване, както и да се преразгледа интериорът ", разяснява Стаменов.

Така към този момент съвсем 10 години деяние по реставрацията няма, само че хрумвания има. Последното публично предложение на общината бе при аудиенция на постройката от страна на кмета Здравко Димитров, чиято концепция беше тя да се трансформира в новата централа на общинската администрация. До реализация на този план по този начин и не се стига, тъй като се оказа, че потенциалът на постройката не би бил задоволителен за всички чиновници.
Вътрешно постройката е относително непокътната, а проект за реставрацията на нейната фасада има от 2014 година насам Фотограф: Антон Чепилски
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР