Предстои да стане ясно окончателното решение на Европейската комисия относно

...
Предстои да стане ясно окончателното решение на Европейската комисия относно
Коментари Харесай

Вътев: Ще внесем искане за удължаване на забраната за внос на зърно от Украйна

Предстои да стане ясно окончателното решение на Европейската комисия по отношение на настояването да бъдат удължени ограничаващите ограничения против украинския аграрни импорт в пет от страните от Европейски Съюз. Това съобщи за Българска телеграфна агенция министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Сред петте страни с гледище за удължение на възбраната за импорт на зърно от Украйна е и България.

 зърнената договорка Снимка: БГНЕС

По думите на Вътев единствено три продукта са проблематични.

„ Това е много комплициран политически въпрос, не е задоволително на равнището на Министерство на земеделието да бъде решен. Проблемите на България са единствено със слънчоглед, слънчогледово нерафинирано масло и със изсъхнало мляко. Ние нямаме проблем с пшеница, царевица, ечемик. Залежава българският слънчоглед в складовете. Сухото мляко, което влиза на доста ниска цена от Украйна, смъква цените на българското мляко и то към този момент е под себестойност “, уточни министърът.

Проблемът съгласно него идва откакто Русия излезе от черноморската договорка.

„ От тук потегли казусът – Украйна не може повече да изнася по море своите наличия от зърнени култури и това би трябвало да стане по суша, през по този начин наречените коридори на солидарността. В същото време нашата инфраструктура не е в положение да поеме подобен натоварен трафик. Пристанищата ни във Варна и Бургас нямат потенциал да натоварят такова количество “, уточни Кирил Вътев.

Вътев добави, че ще се търси позволение да употребяваме пристанища на Гърция и Хърватия.

 „ Проблемът е интернационален и касае целия Европейски съюз. Всички сме солидарни с Украйна, тя е нападната страна. Нейните огромни предприятия за преправка на слънчоглед сега са отвън индустриална опция и от тук потегля към този момент огромният проблем, защото в международен мащаб производството на слънчогледово масло е концентрирано в Украйна, Румъния и България “, съобщи земеделският министър.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР