Предстои да се прекратят 7-8 плажни концесии заради нарушения през

...
Предстои да се прекратят 7-8 плажни концесии заради нарушения през
Коментари Харесай

Прекратяват концесии на плажове заради нарушения през лятото

Предстои да се прекратят 7-8 плажни концесии поради нарушавания през лятото. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова пред Дарик.

"Когато имаме повтаряеми нарушавания две следващи години, може договорът за концесия или наем да бъде преустановен. Най-честите нарушавания това лято бяха свързани с неналичието на спасители и с използването на по-голяма повърхност от утвърдената за преместваеми обекти, а някъде липсваха и указателни табели. Но като цяло общият брой на нарушаванията понижава спрямо предходната година ", сподели още Ангелкова.

Тя уточни, че повече българи се ходили в Турция през лятото, в сравнение с противоположното.

"Над 200 хиляди българи са посетили турската страна през летните месеца, а 180 хиляди турци са посетили България. Но Турция ни е един от главните пазари за зимен туризъм, тъй че нещата се изравняват на годишна база. Подобна е обстановката и с Гърция ", разяснява министърът.

Тя изясни, че и тази година Слънчев бряг е българска дестинация номер едно за задграничните туристи.

Ангелкова съобщи, че се работи по насърчаването и на детския туризъм. "Всяка година изпращането на деца в детските лагери нараства. В момента сме основали работна група, която създава съответни условия особено за детските лагери, тъй като сега те попадат в общата хипотеза‚ места за настаняване. Искаме в допълнение да увеличим интереса към тях ", изясни тя.

Във връзка с резултата от наемането на задгранични служащи в туризма, Ангелкова уточни, че той е огромен.

"Улесняването на разпоредбите за наемането на служащи от трети страни усили заетостта в бранша. Само за това лято, според данните, които имаме от Агенцията по заетостта, над 7700 сезонни служащи са били заети ", сподели още тя и изясни, че това са хора, които работят на празни работни места, на които български жители не желаят.

"Градският туризъм в София тази година има взрив. Усилията, които Столична община ползва и във връзка с привличане на ниско тарифни самолетни компании, и по възобновяване на разнообразни монументи на културата дава своето отражение. Почти 15% е растежът на този вид градски туризъм ", разяснява Ангелкова.

Тя съобщи, че се работи интензивно и по подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата за 2019 г.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР