Предстои да се получи официално писмо от Брюксел, на което

...
Предстои да се получи официално писмо от Брюксел, на което
Коментари Харесай

Няма дискриминационни условия в постановлението за българските продукти в магазините

Предстои да се получи публично писмо от Брюксел, на което ние ще отговорим, че Постановление на Министерски съвет 70 за главните храни във веригите не съдържа каквито и да било дискриминационни условия по отношение на която и да е категория на храни в обекта. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева пред Българска национална телевизия. Въведените квоти за български храни в комерсиалните вериги са нарушаване на европейското законодателство. Това разгласи през вчерашния ден Европейската комисия. Институцията заяви, че насочва искане към България да отстрани ограниченията, задължаващи търговците на дребно да третират по-благоприятно локалните хранителни артикули.

Танева добави, че имаме доста добра връзка с Европейска комисия и благодари на всички европейски служби.

Квоти няма, има единствено принцип за опция на достъп на локалните производители. В момента тече процедура единствено за млечните храни и изискванията касаят единствено обичайно български продукти, т.е. става въпрос за национална регулация. Ние не ограничаваме която и да е стока, от който и да е производител, ние предлагаме само опция.

Не сме сложили квоти, няма никакво ограничаване, прекомерно общ е текстът, безапелационна е Танева.

Относно казуса с набирането на земеделските служащи за новата годишна продукция министърът съобщи, че подобен постоянно е имало.

За актуалната акция сме приели безусловно всички ограничения в трудовото законодателство, които могат да улеснят достъпа до трудов запас, а точно хората, които са съкратени, безработни да могат да вземат участие в прибирането на реколтата. Трайно безработните да могат също да работят за прибиране на реколтата в земеделието.

Относно розопроизводителите, Танева призна, че изкупните цени в действителност са по-ниски.

За розопроизводителите изрично желая да заявя, че въз основа на ясна оценка за спада на цената след прибирането на реколтата, производителите ще бъдат обезщетени съгласно финала на мярка COVID-19 по цената на загубата.

Земеделският министър разяснява и казуса с всеобщ мор по пчелните фамилии поради приложимост на пестициди, за което алармираха пчелари у нас. Когато излязат всички проби, резултатите ще бъдат оповестени обществено, безапелационна е Танева.

По тематиката за понижаване на Данък добавена стойност върху главните храни, министърът съобщи, че България е под междинното равнище на дотациите, а за земеделския бранш е значимо да има мощен бюджет, мощна приходна част. Интересът на земеделския бранш е страната да има мощна икономическа част, добави министър Танева. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР