Предстои да предоставяме т. нар. проактивни услуги, при които гражданите

...
Предстои да предоставяме т. нар. проактивни услуги, при които гражданите
Коментари Харесай

Зам.-министър Мундров: Ще предоставяме проактивни електронни услуги, които гражданите и бизнесът ще получават по право, а не след заявяване

Предстои да предоставяме така наречен самодейни услуги, при които жителите и бизнесът не декларират услуги, а ги получават по право. Това ще става и посредством основаните с помощта на Единния модел за заявяване, възнаграждение и даване на електронни административни услуги съставни елементи, разгласи заместник-министърът на електронното ръководство Валентин Мундров при представянето на резултатите по плана „ Надграждане на хоризонталните и централни системи на електронното ръководство по отношение на използване на Единния модел за заявяване, възнаграждение и даване на електронни административни услуги ".

„ Благодарение на плана повишихме равнището и качеството на предоставяните услуги, които са налични през Портала за достъп до електронни административни услуги, като от 1845 налични на портала услуги 1205 са осъществени посредством Единен модел. Регистрираните в портала консуматори са 70 544, а декларираните по електронен път от жителите и бизнеса услуги са над 225 000 ", сподели заместник-министър Мундров. Той добави, че през Системата за електронна автентикация за интервала 2020-2023 година жители са се автентикирали сполучливо над 8 000 000 пъти, употребявайки нормативно открити средства за идентификация - ПИК на Национална агенция за приходите, ПИК на Национален осигурителен институт, КЕП (квалифициран и мобилен електронни подписи).

Мундров акцентира значимостта на създадената Система за електронно заплащане, която дава информация за налични обществени отговорности и техния статус. Системата дава опция на задължените лица да заплатят своите отговорности посредством кредитна или дебитна карта от български или задграничен издател, а също и с код за достъп. Тя дава и опция за заплащане посредством Централен виртуален ПОС терминал, посредством който задължените лица могат да заплатят своите отговорности от всяка точка на света, когато и да е, с кредитна или дебитна карта, без да се дължат преводни такси и комисионни, добави Мундров. И уточни, че клиентите към Системата за електронно заплащане са 608 администрации и 222 общини, които употребяват услугата за добиване на информация за локални налози и такси. Общият брой на декларираните отговорности е над 175 000.

Като значим детайл от сполучливо завършилия план заместник-министър Мундров уточни и Средата за междурегистров продан (REGIX). Системата основава техническа опция за трансформиране на удостоверителните административни услуги във вътрешни електронни административни услуги и отстранява нуждата от заявяване и даване от жителите и бизнеса на хартиени удостоверения на административни структури. Общият брой на поръчките към регистри за интервала 2015 - 2023 година е над 330 000, означи още той.

През Системата за електронно връчване сполучливо е осъществена и услугата електронна предложена поща за обществени органи, физически и юридически лица при еднопосочно засвидетелствуване на момента на изпращане, приемане и връчване. Регистрираните в Системата консуматори са 271 823, от които 247 647 физически лица, 2 358 административни органи и техни структури, 9 417 лица, предоставящи публични и обществени функционалности, както и 10 946 компании.

Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Добро ръководство ", съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд и следва единните стандарти за осъществяване на действия за информация и връзка в Единния справочник за бенефициента за използване на разпоредбите за информация и връзка 2014-2020 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР