Предстои да бъде стартиран и Фонд за градско развитие, при

...
Предстои да бъде стартиран и Фонд за градско развитие, при
Коментари Харесай

Фондът на фондовете поема управлението на 66 млн. лв. по JESSICA

Предстои да бъде стартиран и " Фонд за градско развиване ", при който ще бъдат възможни планове за градско развиване, енергийна успеваемост, туризъм и културно завещание.

© Анелия Николова Още по тематиката
Властелинът на фондовете

След 2 години застой и промени в управлението, Фондът на фондовете пуска поръчка за близо 100 млн. лева за започващи компании
15 сеп 2017
Шест претендента желаят да раздават микрокредити

Поръчката на Фонда на фондовете за 50 млн. лева евросредства за евтини заеми за започващи компании и обществени бизнесмени притегли три банки и три небанкови институции
16 май 2017
Фондът на фондовете търси мениджъри за микрокредити

Осигурени са 50 млн. лева евросредства, които да отидат за евтини заеми за започващи компании и обществени бизнесмени
11 апр 2017
Три районни фонда ще отпускат заеми за градско развиване

До 31 март ще тече разискване на процедурата за финансови медиатори на Фонда на фондовете
12 мар 2017 Държавният Фонд на фондовете (ФнФ) поема ръководството на първото потомство фондове за градско развиване от предходния програмен интервал. Тогава бяха вложени средства в размер на 33 млн. евро от Оперативна стратегия " Регионално развиване " посредством самодейността JESSICA. Парите бяха разпределени като заеми, а в този момент ФнФ има правото, като управител на JESSICA, да реинвестира погасителните вноски по предоставените през предходния програмен интервал заеми. Това е по този начин нареченото " преработване " на средства. Фондът поема ръководството откакто подписа съглашение с Министерството на районното развиване и благоустройство (МРРБ), показват от държавното сдружение.

Целта на Фондът на фондовете е да надгради постигнатото от предходния програмен интервал във връзка с районното развиване. Това ще реализира като започва " Фонд за градско развиване ", финансиран по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020. Парите, планувани по новия фонд, са в размер на 353.3 млн. лева, а концепцията е дружно с рециклираните средства по JESSICA да продължат активността от предходния интервал във връзка с градското възобновяване и развиване. Предвиден е и спомагателен запас за вложения в планове, които са свързани с туризма и културното завещание.

Ролята на ФнФ

По време на предходния програмен интервал Европейската капиталова банка (ЕИБ) сътвори холдинговия фонд, който управляваше JESSICA в България. Европейска инвестиционна банка избраха два фонда, на които да дават 33 млн. евро, а точно - Регионален фонд за градско развиване и Фонд за стабилно градско развиване на София. От тези средства една част беше заделена за управнически такси, а останалите пари бяха разпределени като заеми. През 2015 година с разпореждане на Министерски съвет в Законът за ръководство на средствата от Европейски Съюз е вписан ФнФ като управител по JESSICA, а по-рано този месец е подписано и съглашението. Сега Фондът на фондовете има право да " рециклира " средствата като влагат погасителните вноски по към този момент предоставените заеми назад в други планове, възможни по оперативната стратегия.

Идеята е по този метод събраните средства да се вложат във втория цикъл на вложение в планове, които предизвикват устойчивото градско развиване. За задачата следва да бъде стартиран и " Фонд за градско развиване " (ФГР), който ще се финансира по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020. Той ще повтаря ненапълно съществуващите в този момент по JESSICA фондове, само че ще бъде разграничен на три - София, Южна и Северна България. Допустими ще бъдат планове в три посоки: градско развиване (градски транспорт; градска среда; зони с капацитет за икономическо развитие; спортна инфраструктура; културна инфраструктура); енергийна ефективност; туризъм и културно завещание. Целта на трите ФГР е да подобрят достъпа до финансиране на планове, като в същото време се притегли спомагателен частен запас към средствата от ФМФИБ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР