Предстои да бъде преподписан Националния рамков договорС 85% от средномесечната

...
Предстои да бъде преподписан Националния рамков договорС 85% от средномесечната
Коментари Харесай

Горанов: С 85% от средномесечната заработка ще се финансират лечебните заведения

Предстои да бъде преподписан Националния рамков контракт
С 85% от средномесечната заработка ще се финансират лечебните заведения, съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на разискването на актуализацията на държавния бюджет в пленарна зала.

Горанов беше безапелационен, че новият модел е координиран с Българския лекарски съюз (БЛС) и следва да бъде въведен след преподписване на Националния рамков контракт.

Той взе думата след констатацията на депутати от опозицията, че по време на пандемията от ковид се закриват лечебни заведения и последният образец е болничното заведение в Белоградчик.

„ С ограниченията си по време на пандемията закривате лечебни заведения. Как ще извършите условията на здравната карта, като в област Видин е останала една болница. Днес е Белоградчишката болница, а на следващия ден ще е друга. Помогнете на тези лечебни заведения, въпреки и те да са общински “, моли Филип Попов от Българска социалистическа партия.

„ За страдание тези, които са на предния фронт, не са почетени в обновения държавен бюджет. Това е единствено първата болница. Не единствено общински, а и държавни. Приходите от здравната каса ще са 50%, а някъде и 20% от парите, които би трябвало да получат от здравната каса “, предизвести социалистът Георги Йорданов.

В отговор на тези терзания на народните представители от опозицията за финансиране на лечебните заведения в страната в спешния интервал на пандемията финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че сега тече съвещание на управлението на Националната здравноосигурителна каса. В резултат се чака, че лечебните заведения няма да са на 20 или 40% от заработката си, а този % се планува да е 85 на 100 от средномесечната заработка.

„ Предстои да бъде преподписан Националния рамков контракт. Временно ще се дерогират естествените правила на финансиране на активността “, разгласи финансист № 1 на страната. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР