Представяте ли си хората да могат да живеят по няколко

...
Представяте ли си хората да могат да живеят по няколко
Коментари Харесай

Богатите ще могат да си купят безсмъртие

Представяте ли си хората да могат да живеят по няколко века? Регенеративната медицина към този момент работи по този въпрос. Вероятно обаче този разкош ще могат да си разрешат единствено супер богатите. Поне първоначално.

През февруари създателят на фондация X PRIZE Питър Диамандис и доктор Боб Харири оповестиха, че са учредили нова компания на име Celularity. Целта им е 100-годишните на бъдещето да станат новите 60-годишни, а хората даже в преклонна възраст да се радват на добър външен тип, интелектуална мощ и подвижност. Изходното финансиране на компанията възлиза на 250 милиона $.

Супер богатите финансират своето величие

Дали обаче за това съществено финансиране има постоянна научна основа? Изглежда, че отговорът е " да ". Вече се знае, че стволовите кафези са бъдещето на регенеративната медицина. А Celularity се концентрира точно върху потреблението на стволови кафези, с цел да спре стареенето на тялото посредством регенериране на тъкани и органи.

Новото начинание на Диамандис и Харири единствено удостоверява една към този момент трайна наклонност в Силициевата котловина. Преуспяващите цифрови босове, безусловно вярващи в технологията, към този момент от години финансират биомедицински компании за научноизследователска и развойна активност, които се стремят да обезпечат величие на своите спонсори. Сред тези софтуерни оптимисти са Лари Елисън (основател на Oracle), Лари Пейдж и Сергей Брин (основатели на Google), Джеф Безос (основател на Amazon) и Петър Тийл, съосновател на PayPal.
Наскоро Диамандис писа до клиентите на електронния си бюлетин следното: " Помолих най-умните хора, които познавам, да създадат механически прогнози за идващите 20 години (2018 - 2038). Една от тези прогнози гласи, че до 2030 човечеството ще може да изпревари скоростта на стареенето. "

Диамандис назовава това Longevity Escape Velocity (LEV), което в свободен превод значи почти " дългоденствие, изпреварващо стареенето ". Това е моментът, след който с всяка минала година предстоящата дълготрайност на живота на хората с достъп до най-хубавите технологии за регенеративна медицина ще се увеличава с повече от една година. С други думи: с прочут шанс и деликатно управление на рисковете поне някои хора могат да се надяват да живеят безпределно. Диамандис и неговите съидейници считат, че по-късно повече от десетилетие най-богатите хора към този момент ще могат да изпреварват скоростта на стареенето.



Пари и дългоденствие


Само най-богатите обаче, тъй като регенеративната медицина е доста скъпо нещо. Можем да предвиждаме, че вероятно чак след 2040 година ефикасните технологии за удължение на живота ще станат налични и за всеки човек в индустриалните страни, който има добра здравна осигуровка. Това обаче е единствено прогноза, която може и да не се реализира. Едно е несъмнено: в случай че LEV се трансформира в реалност, първи от него ще се възползват милиардерите, които го финансират.

Нека обаче помислим и над още един аспект. Досега беше по този начин: притежателят на най-голямото благосъстояние в последна сметка умира, а парите се наследяват от децата му или се раздават за благотворителни цели. В някои страни посредством налога завещание част от парите на починалия се връщат в хазната и могат да се употребяват за публично потребни цели. Какво обаче ще стане, в случай че притежателите на благосъстояния в никакъв случай не умират? Какво ще стане, в случай че тяхното материално господство продължи да се концентрира освен в границите на 20, 30 или 40 години, а в границите на два, три или четири века?

Човечество от столетници и малко деца за цвят

Ако планът LEV се трансформира в реалност, тогава ще би трябвало да се вземат решение два фундаментални политико-икономически въпроса. Първо: Как да се избегне демографският гърмеж, откакто милиони и даже милиарди хора стартират да удължават живота си до няколко века? При това състояние явно ще би трябвало внезапно да се снижи раждаемостта, с цел да се обезпечи непоклатимост на международното население. И в последна сметка процентът на децата по отношение на общото население съществено ще спадне: децата ще станат необичайност.

Вторият въпрос гласи: Дали човешката цивилизация безболезнено ще одобри появяването на прослойка от безсмъртни супер богати аристократи? Или пък ще бъдат наложени някакви горни граници на натрупването на персонални благосъстояния и благосъстоятелност?

Ако планът LEV се окаже технологически изпълним, през идващите няколко десетилетия ще би трябвало да се търсят незабавни отговори на тези два съществени въпроса. Живеем в забавни времена.

И още по тематиката за дълголетието:

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР