Представянето на приоритетите на Словения за шестте месеца, през които

...
Представянето на приоритетите на Словения за шестте месеца, през които
Коментари Харесай

Направиха на нищо Словения при представянето на европредседателството й в Страсбург |

Представянето на целите на Словения за шестте месеца, през които ще бъде ръководител на Съвета на Европейски Съюз, беше придружено с унищожителни рецензии към премиера Янез Янша в пленарната зала на Европейския парламент.

Причините - проблемите с върховенството на закона и свободата на словото в страната.

Европейската прокуратура

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разкритикува страната, че към момента няма назначен собствен делегиран прокурор в Европейската прокуратура. 

През май словенският министър председател Янез Янша спря процедурата за избор на делегирани прокурори.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер също прикани страната неотложно да уточни собствен представител в Европейската прокуратура. Вебер съобщи още, че " върховенството на закона не е проблем на обособените страни, а на целия Съюз ". 

Ираче Гарсия от Прогресивния алианс на социалистите и демократите също прикани страната да назначи собствен делегиран прокурор.

Малик Азмани от " Обнови Европа " съобщи още, че " ЕК не би трябвало да утвърждава отпущането на средствата по вашия проект за възобновяване, преди в Европейската прокуратура да са назначени самостоятелни словенски прокурори ".

Янша отговори, че " има доста други проблеми, които са доста по-важни от този, по който в този момент губим време ". Той въпреки всичко даде обещание, че Словения ще има свой делегиран прокурор - макар забавянето.

Свободата на медиите

" Моля, спрете да тормозите публицисти и съдии ", сподели евродепутатът от " Обнови Европа " Малик Азмани, който упрекна Янша в " дребнава политика ".

Премиерът отговори на рецензиите за влошаващата се независимост на словото в страната с думите: " Сега за трети път съм отпред на словенското държавно управление. Всеки път показателят на свободата на медиите в Словения се повишава, можете да ревизирате това. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР