Представяне на най-новата поетична книга на Рени Митева Копривени въженца“

...
Представяне на най-новата поетична книга на Рени Митева Копривени въженца“
Коментари Харесай

Премиера на най-новата поетична книга на Рени Митева „Копривени въженца“ се състоя в Мездра /снимки/

Представяне на най-новата поетична книга на Рени Митева „ Копривени въженца “ се състоя в Община Мездра. Съорганизатор на културното събитие беше Литературен клуб „ Христо Ботев “ при Народно читалище „ Просвета 1925 ”. Премиерата почетоха близки, сътрудници и другари на авторката, която е начален преподавател в Основно учебно заведение „ Христо Ботев “. 
„ Копривени въженца “ е четвъртата поетична книга на Рени Митева, след „ Думи в подмолите на душата “ (2003 г.), „ Зелени залези “ (2019 г.) и „ Две радостни приказки “ (2020 г.). Тя излиза с финансовата поддръжка на Община Мездра под щемпела на Книгоиздателство „ Медиа груп “ - Враца. Редактор на книгата е Николай Ненов, а художник на корицата и на илюстрациите в нея - Ана Николова. 
„ Посвещавам тази книга на моя толкоз дълго желан племенник Никола Стоянов, който носи най-прекрасното име на света - името на моя дядо Никола Стоянов! “, споделя Рени Митева. 
„ Държим в ръцете си книга, която може по едно и също време да ни радва, трогва, успокоява и провокира с присъщия си диалект, сподели при представянето на „ Копривени въженца “ Николай Ненов, съгласно който „ това е книга за деца от 9 до 99-годишна възраст “. Пред нас се отваря един позабравен, само че благ, примитивен, непорочен и остарял свят, в който всеки ще откри по нещо за себе си „ на живота в стръмнините, в дните детски бързешката, в пътищата на дедите “. 
Председателят на Литературен клуб „ Христо Ботев “ Светла Дямяновска показа в резюме всичките 34-те стихотворни произведения, включени в книгата, които съгласно нея „ могат да бъдат обединени в един дълъг и познавателен за актуалните деца текст, само че някои от тях могат да се възприемат и по настрана. “ „ Спрях се на всеки един от фрагментите, тъй като желая да изброя многочислените тематики и сюжети в дългата детска поема, която има освен литературна, само че и етнографска стойност, акцентира Дамяновска. И това прави книгата още по-ценна и нужна! 
Поздравявам авторката за нейната концепция, за вдъхновението да съобщи по този начин налично, леко, звучно, с пеещи звънки строфи очарованието на селския живот и с реализацията на текста, който ще бъде съхранен сред кориците на книгата и ще откри своите консуматори! “ 
Рецензия за „ Копривени въженца “ показа и дългогодишната преподавателка по български език и литература Христинка Иванова. Своите усещания от креативната си работа с Рени Митева споделиха издателят на книгата Иво Йорданов и Калин Младенов, чието дело е предпечатната подготовка. 
Гергана Кръстева и Кристина Иванова от Клуб „ Умението да приказваме пред аудитория ” при СУ „ Иван Вазов ” извършиха определени фрагменти от книгата - главите „ На посетители ” и „ Гонитба ”, а самата авторка прочете главата „ Кошници “. 
За край Рени Митева получи поздравления и цветя от присъстващите на премиерата и им подари по един образец от „ Копривени въженца “ с подпис.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР