Представяме Ви тема по Ваше желание. Ако пътувате в чужбина

...
Представяме Ви тема по Ваше желание. Ако пътувате в чужбина
Коментари Харесай

Специалистът съветва: Къде да направим сигурен PCR тест в Пл...

Представяме Ви тематика по Ваше предпочитание. Ако пътувате в чужбина или желаете да си извършите PCR тест в микробиологична лаборатория, както и да получите цялостна информация за RT – PCR, доктор Гергана Узунова, доктор микробиолог в, дава отговор на Вашите въпроси.

- Д-р Узунова, какво тъкмо съставлява RT – PCR и пациенти с каква симптоматика е добре да си създадат теста?

RT - PCR тестванията са точни и надеждни, с най – висока сензитивност и специфика.

Молекулярните проби за диагностика на Коронавирус – 19 RT – PCR потвърждават дейна зараза посредством разкриване съществуване на РНК на вируса. Препоръчват се при:

* Пациенти с изявена симптоматика . Достоверността на теста е най – висока 3 - 4 дни след заразяване до 10 -14 ден от появяването на признаците:

- новопоявила се температура;

- суха кашлица;

- отпадналост;

- загуба на усет и обоняние;

- затруднено дишане;

- миалгия;

- главоболие;

- диария;

- гадене или повръщане;

- гърлобол;

- кислородно засищане под 92 %

* При контакт с потвърдено позитивни пациенти . Материал се взема на 5- 6 ден от контакта.

* При постъпване за лекуване и оперативна намеса, в случай че болничното заведение го изисква

* При пътешестване в чужбина

Моля проверете за съответната дестинация какъв брой часа преди полета е валидността на PCR теста.

От 02.02 до 30.04. всички български жители влизащи в стараната би трябвало да дават негативен PCR тест, извършен до 72 часа преди влизането. При липса на документ подлежат на 10 дневна карантина. В период от 24 часа при показване на документ с негативен PCR тест от лицензирана лаборатория, РЗИ може да анулира карантината.



- От къде и по какъв начин се взема тестът за теста?

Проба за PCR се взема от назофарингса и орофарингса посредством два обособени характерни за проучването тампона. Внимателно се „ остъргва “ задната част на носоглътката, с цел да попадне задоволително материал за проучване върху тампона. След изваждането му върху него ще има лични кафези, тайни, а при вирусна зараза и цели вирусни частици. Двата тампона се слагат в транспортна среда за вируси. Процедурата е леко дискомфортна.

- Трябва ли проучването да е на гладно?

Не! Препоръчително е да не сте употребявали вода за уста и таблетки за смучене.

- За какъв брой време се взема тестът?

Самото взимане става за няколко минути, при подпомагане на пациента.

- На всеки ли може да се направи този тест, най - към този момент при спортисти, с дисторция на носната бариера или строшаване?

Зависи от степента на дисторция. От проходимата ноздра се взема без проблем, и с нараснало внимание от изкривената. Би могло също по този начин на такива пациенти, като боксьори да вземем за пример, първо да им се вземе антигенен тест.

- Къде мога да отида да ми вземат тестът?

В микробиологична лаборатория, след регистрация, попълване на формуляр и възнаграждение на регистратура.

- Кога мога да дойда за тестът?

От понеделник до четвъртък от 7.00 до 19 часа.

Петък до 10 часа.

- Запазва ли се час за посещаване?

Не е належащо авансово записване на час.

- Издавате ли резултати на британски език?

Да. Лабораторията е лицензирана и може да издаде резултат на британски език. Необходимо е да носите със себе си, документа, с който ще пътувате. Предоставената бланка изпишете четливо и тъкмо, трите имена на български и британски език. Запишете навръх документа /букви и цифри/. Пазете касовия бон – може да Ви бъде пожелан на границата. Уверете се, че в бланката с готовия резултат данните Ви са изписани тъкмо и е разполагаем автограф и влажен щемпел.

- Може ли да бъде взета проба в дома ми от Ваш чиновник?

Не. Не предоставяме тази услуга.

- Работите ли с посоки?

Не. Не работим с посоки. Извършваме единствено платени проби.

- Какъв е апарата и какво е характерно при работа с него?

“ вкара в лабораторните услуги модерна молекулярна диагностика. Наличната инсталация включва автоматизиран екстрактор за нуклеинови киселини РНК и ДНК и PCR в действително време на международно познатата марка QIAGEN – Германия. QIAcube Connect обезпечава автоматизирана обработка на пациентски проби от друг примитивен биологичен материал. Използва елементарен за приложимост програмен продукт и понижава доста риска за неточност при процесите на подготовка и обработка на пробите.

PCR в действително време – Rotor – Gene – Q комбинира голям брой усъвършенствани дизайнерски характерности, с цел да обезпечи изключителна продуктивност и надеждни резултати. Заедно с усъвършенствани QIAGEN комплекти за PCR в действително време, Rotor – Gene – Q разрешава рационализиран разбор на необятен набор от проучвания.

Апаратът има изключителни топлинни и оптични характерности с помощта на въртящия се формат. Покрива непостижим оптичен диапазон, обхващаш UV до инфрачервени дължини на вълната. Използваните китове на GENERI BIOTECH и SANSURE BIOTECH откриващи сектори от 2 или 3 гена / ORF 1ab, N ген, RdRP, E ген/, друг от S гена, които са потвърдено по – консервативни и характерни, заобикалят опцията за подправено негативни резултати.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР