Представяме ви щрихи от демографските профили от exit poll на

...
Представяме ви щрихи от демографските профили от exit poll на
Коментари Харесай

Местни избори 2023: Профили на кметския избор в София, Пловдив и Варна

Представяме ви линии от демографските профили от exit poll на локалния избор в София, Пловдив и Варна.

Изследването е извършено от " Галъп интернешънъл болкан ” по поръчка на БНР, Българска национална телевизия, " Нова Броудкастинг Груп ” и " Инвестор.БГ ” АД.

Кой гласоподава за Ваня Григорова

При Григорова проличава мощен мажоритарен детайл. 55% от далите своя избор за нея са дали своят вот за листа на " Българска социалистическа партия за България ", т.е. близо половината идва от други места. Например, една десета идват от дали своят вот за " Възраждане ", друга към една десета – от отказали да гласоподават за общински съвет или отбелязали квадратчето " Не поддържам никого ". Ако особено погледнем последните, измежду тях, става известно, Григорова получава най-голяма степен поддръжка.

ДАННИ НА ЦИК: Резултати от локалния избор в огромните градове

Разбира се, това може да се смята за протестен избор, само че надали това е цялото пояснение. Едно от най-големите преливания на гласове за Ваня Григорова идва от гласувалите за " Възраждане " в листите за общински съветници. Две трети от гласувалите за листа на " Възраждане " са предпочели Деян Николов, само че малко повече от една пета са избрали Григорова. Над една десета от гласувалите за Има Такъв Народ пък са предпочели Григорова пред Ивайло Вълчев.

Хомогенност измежду електоратите

В София, от гласувалите за общински листи, последователите на ПП-ДБ-СС и Българска социалистическа партия наподобяват " най-стегнати " в избора на личните си претенденти – по към 90%, т.е. на практика единомислещо, от двата електората са дали своят вот надлежно за Терзиев и Григорова. От гласувалите за листа на ГЕРБ-СДС обаче подкрепилите Антон Хекимян са на малко по-ниски равнища – покрай 80%. Останалите гласове са се прелели измежду останалите претенденти. 5% от гласувалите за ГЕРБ-СДС обаче са предпочели Лилков. За съпоставяне, единствено към % са гласувалите за ПП-ДБ, подкрепили Лилков, т.е. Лилков сякаш е бил малко по-опасен за ГЕРБ, в сравнение с от ПП-ДБ. Това несъмнено, не значи, че като безспорни стойности дяловете на последователи на партията на Борисов и на сините измежду поддръжката за Лилков се разграничават значително. Последното проличава при разбор на данните по отношение на вота на 2 април. Казано малко: Лилков се е потвърдил като " приблизително място " за мигриращи последователи и на двете страни.

Кои градове избраха кмет от първи тур

В Пловдив и Варна електоратите на водещите обединения наподобяват много по-хомогенни от тези в София. Интересен е въпросът с претендента на " Съединени за Пловдив ". Сред гласувалите за Славчо Атанасов, 72% са подкрепили издигналата го коалиция. 18% пък са предпочели по-малки партии или са избрали " Не поддържам никого " или не са дали своят вот за общински съветници.

Демографски прилики и отлики

По традиция, любопитно е да се опише картината, която се оформя измежду гласоподавателите на ПП-ДБ и ГЕРБ на база обучение и възраст в трите най-големи общини в страната. Васил Терзиев, Ивайло Старибратов и Благомир Коцев, да вземем за пример, получават огромни дялове поддръжка измежду младите и измежду по-високо образованите спрямо съперниците си в челните тройки. В известна степен, Антон Хекимян, Костадин Димитров и Иван Портних пък получават повече гласове измежду по-възрастни хора, тези със приблизително обучение и така нататък Освен присъщата поддръжка измежду по-възрастните, при Ваня Григорова няма ясно обрисуван демографски профил, което приказва и за изявен детайл на протестен избор.

Изследването е извършено от " Галъп интернешънъл болкан ” по поръчка на БНР, Българска национална телевизия, " Нова Броудкастинг Груп ” и " Инвестор.БГ ” АД.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР