Представяме Ви първия лектор на планирания за 1 октомври Форум

...
Представяме Ви първия лектор на планирания за 1 октомври Форум
Коментари Харесай

Д-р Васил Даскалов: В нашето майчино здравеопазване са пропуснати някои основни изследвания

Представяме Ви първия преподавател на планувания за 1 октомври Форум бременност и детско здраве на Puls.bg в Пловдив.

Д-р Васил Даскалов е акушер-гинеколог с над 25-годишна лекарска процедура в България и в чужбина. Има приета компетентност по акушерство и гинекология от 1997 година Преминал е през редица интернационалните курсове за следдипломна подготовка по ендоскопска гинекологична хирургия, ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията, фетална медицина, ин витро оплождане и други Редовно взе участие в наши и интернационалните конгреси и конгреси.

От 2007 година работи като акушер-гинеколог в СБАЛАГ Селена, Пловдив.

През 2012 година основава и управлява Център по репродуктивно здраве “Д-р Васил Даскалов” в Пловдив, а от 2014 година е част от екипа на "Ню Лайф " СМЦГ, с който реализира действия по асистирана репродукция.

Работи в областите: профилактика на репродуктивно здраве, диагностика и лекуване на стерилитета, перинатална медицина, фетална анатомия, следене на рискова бременност.

- Д-р Даскалов, тематиката, с която ще участвате във Форум бременност и детско здраве на Пулс в Пловдив е "Женска консултация - упования и действителност ". Защо?



Темата е колкото остаряла и обсъждана, толкоз и настояща и подценявана. Женска консултация има от доста години. Аз още вардя първото циклостилно напътствие за водене на женска консултация от 1980 година, което получих като млад доктор. През годините тази тематика претърпя редица промени, които от време на време следваха развиването на актуалната медицина, а в други случаи – тъкмо противоположното, пренебрегваха го. Същевременно обществото ни, което следи по какъв начин се развива науката и техниката в тази област, има разнообразни упования по отношение на следенето на бременността. Понякога са и доста странни и изцяло разнообразни от действителността. Затова избрах тази тематика, която ще ни даде опция да обсъдим къде и по какъв начин действителността се разминава с упованията.

- Кое е главното, което бременната жена би трябвало да съблюдава по повод следенето на бременността изобщо?

Първо е профилактика. Тя постоянно е в основата на всяка здравна активност. Или най-малко би трябвало да бъде. За страдание, към момента една огромна част от бременносттите са непланирани, което не дава опция на дамата да вземе ограничения за здравето си преди да забременее. На второ място е информираността – по тази причина и на драго сърце вземам участие във всички начинания, като този конгрес, които целят да осведомят бъдещите родители. Като преподавател в първото издание на Форум бременност и детско здраве през 2013 година, 4 години по-късно ще имам опция още веднъж да приказвам пред аудиторията за значимите стадии от женската консултация. И на трето място ще слага избора на доктор, който да наблюдава бременността. Този избор у нас е възложен напълно на бременната жена и това й дава опция да потърси доктор, с който да се усеща спокойна по време на следенето и уверена за положителния излаз на бременността. Свързани публикации.. Д-р Васил Даскалов: Всичко, което вършим по време на бременността, се отразява на детето 0 Форум бременност и детско здраве на Puls.bg в Пловдив на 1.10. 0 1 200 души посетиха Форум бременност и детско здраве 0

- Пакетът прегледи и проучвания, покриван от НЗОК задоволителен ли е, с цел да считаме, че вършим модерно следене на бременността си? С какво би трябвало да надградим, въпреки на лични разходи?

Категорично не е задоволително. Най-малкото тъй като това е пакет, който не е обновен от години, макар напредъка на технологиите и опциите на медицината. Здравната каса е на правилото на минималната достатъчност, което за задачите на публичното опазване на здравето е целесъобразно, само че не и когато става въпрос за модерно следене на бременността. Това с особена тежест се усеща от дамите, които са с високорискова бременност и за тях са нужни доста повече грижи, например при дами с неплодородие в анамнезата, с повторящи се спонтанни аборти, с многоплодна бременност и така нататък Основните пропуски са още веднъж в региона на профилактиката, тъй като съвсем нищо от актуалните условия за профилактика не се покрива от здравните осигуровки. Често съм упрекван и от пациенти, и от сътрудници, че поучавам дамите да се приготвят за бременността си, като вършат проучвания преди, а не по време на бременност. Но това е подбудено от дълбокото ми вътрешно разбиране, че инвестицията в профилактика е инвестиция в здраве – на бременната жена и на нейното бъдещо дете. Някои съществени проучвания са пропуснати в нашето майчино опазване на здравето, като скрининг за гестационен диабет, а това е заболяване, което има дълготрайни отрицателни последствия, включително и за детето, визира огромна част от бременните (почти една трета), пробата е интернационално признат и одобрен, елементарен е за осъществяване и за интерпретация и даже не е безценен. Също по този начин новите достижения на науката, като скринингови способи за генетични болести и вътреутробна хирургия, са отвън полезрението на страната.

- Случва се нещо непланирано през бременността по повод здравословно положение - какво е най-разумно да предприемем, с цел да си спестим непотребни главоболия?

Бременната жена по дифолт е сензитивна към своето здраве поради инстинкта да защищава нероденото си дете. Разбира се, никой не е застрахован от неприятни изненади във всеки стадий от своя живот. Най-правилното държание в такива случаи е, доколкото е допустимо, да се резервира успокоение и да се потърси второ мнение от дипломиран експерт. Това от време на време е доста мъчно, само че бременните е добре да знаят, че нелечими в предишното положения в този момент подлежат на нов, положителен и насърчителен, прочит в светлината на големия прогрес на перинаталната медицина. И не на последно място, в медицината, както и по време на бременността, е добре да няма изненади, а множеството неща да са скучни и планови. Ще дам един образец. Много по-просто е да се направи проучване за имунитет по отношение на рубеола преди бременност и, в случай че дамата няма имунитет, да се имунизира, вместо да рискува да се разболее от рубеола по време на бременност, когато това може да е съдбовно за бебето. Затова е най-добре авансово да вземем ограничения за профилактика и предварителна защита.

Д-р Васил Даскалов ще бъде преподавател на седмото издание на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, планувано този път в Пловдив. Форумът е предопределен за бъдещи и сегашни родители и цели да даде изясненост по въпроси, свъзани с бременността, раждането и развъждането на детето на наличен език. На една сцена ще приказваме свободно и намерено за значими и даже неуместни въпроси, с цел да бъдем готови за най-отговорната задача – да отгледаме дете без боязън.

Форумът ще се случи на 1 октомври, Международен панаир, Пловдив. Начало 11.00 ч.

Повече информация можете да намерите в уеб страницата на събитието

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР