Представяме ви първата снимка на Джеймс Уеб“, направена с мощта

...
Представяме ви първата снимка на Джеймс Уеб“, направена с мощта
Коментари Харесай

Телескопът „Джеймс Уеб“ изпрати най-ясната си снимка до момента

Представяме ви първата фотография на „ Джеймс Уеб “, направена с мощта на всички 18 шестоъгълни огледала. Тя може да е на най-обикновена звезда, само че е меко казано невероятна и показва красноречиво невероятните качества на телескопа.

„ Преди повече от 20 години екипът на " Джеймс Уеб " стартира да работи по най-мощния телескоп, извеждан в миналото в космоса, и изготви дръзновен оптичен дизайн, с цел да отговори на взискателните научни цели “, декларира астрофизикът Томас Зурбухен асоцииран админ на NASA в научната дирекция на задачата. - Днес можем да кажем, че структурата ще оправдае упованията ни. "

Снимката, която виждате нагоре, бележи края на значим стадий от подравняване на главното 6,5-метрово огледало (състоящо се от 18 по-малки шестоъгълни огледала) на „ Джеймс Уеб “. До момента телескопът се оправя толкоз добре, че екипът, който се занимава с него, счита, че той даже ще надвиши научните цели, поради които е построен.

 

Един от най-важните критерии за който и да е телескоп е разграничителната дарба – най-малкото нещо, което можем да отличим с негова помощ. Сегашното изображение е с резолюция 70 милиарксекунди – т.е. то е 28 пъти по-фино от фотосите на „ Спицър “ (най-мощният напълно до неотдавна инфрачервен телескоп). Производителността на „ Джеймс Уеб “ е сходна с тази на „ Хъбъл “ (след корекция), само че работи на доста по-дълги дължини на вълната, в сравнение с „ Хъбъл “ може да разпознава.

" Джеймс Уеб " ще учи най-старите звезди и галактики във Вселената, формирани след Големия гърмеж, както и за търсене на евентуално обитаеми планети.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР