Представяме ви историята на един мъж, гасил големия пожар в

...
Представяме ви историята на един мъж, гасил големия пожар в
Коментари Харесай

Пожарът в Кресненското дефиле през погледа на един огнеборец

Представяме ви историята на един мъж, гасил огромния пожар в Кресненското дефиле през август. Старши инспекторът Валентин Василев от пожарната в Благоевград споделя, че това е най-голямото предизвикателство в професионалния му живот.

Благоевград
 © фотография: АРХИВ
Валентин Василев работи в пожарната от 14 години. Помни и различен огромен пожар в района - в Рила през есента на 2008 година. Този в Кресненското дефиле обаче, по думите му, е по-мащабен и по-труден за потушаване.
Валентин Василев - шеф на група " Оперативен център " към ОД ПБЗН-Благоевград: Това е най-големият пожар, в който наши чиновници са взели участие, в който аз съм участвал и съм правил оперативни дейности.
Всеки ден в гасенето на пламъците вземат участие към 60 огнеборци от Благоевградска област. Още в първия ден, когато избухва пожарът - на 24 август, идват техни сътрудници от София. В идващите дни в битката с огъня се включват и пожарникари от Кюстендил, Перник, Монтана, Пазарджик и Пловдив.
Валентин Василев : Без сътрудниците от другите районни дирекции мисля, че нямаше да се оправим.
Гъстите гори, високата изсъхнала трева и непрекъснатия вятър, който сменя посоката си през 5-6 минути, затрудняват много огнеборците. Нито за момент обаче, Валентин и сътрудниците му не се отчайват.
Валентин Василев: Ние сме експерти и сме подготвени да се оправяме с такива катастрофи. Все отново бяха ангажирани доста сили и средства, както от пожарната, по този начин и от горски чиновници, по този начин и летателна техника.
При пожара изгарят 7 здания. Участниците в гасенето обаче, съумяват да опазят от пламъците заобиколените от огъня села. И най-важното, отбелязва Валентин - няма потърпевши хора.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР