Представяме Ви анализ на доц. д-р Васил Пандов - юрист,

...
Представяме Ви анализ на доц. д-р Васил Пандов - юрист,
Коментари Харесай

Промяната в здравеопазването: Намаляване на доплащането, превенция и дигитализация

Представяме Ви разбор на доцент доктор Васил Пандов - правист, академични учител, претендент за депутат от " Продължаваме промяната " в 23 МИР - София.

77% в допълнение за диагностика и 35% - за лекарите в извънболничната помощ, приблизително 25% - за клиничните пътеки в лечебните заведения. Това е единствено част от равносметката за късия мандат на " Продължаваме промяната " в опазването на здравето. Рязко беше увеличено финансирането за извънредно значими действия, които преди този момент бяха неглижирани съвсем две десетилетия.

В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 година за първи път поставихме акцент върху извънболничната здравна помощ. Това не е самоцел, а мярка за понижаване на потока към лечебните заведения и надлежно на разноските за болнично лекуване. Това е също и метод за намаление на смъртността от лечими болести, каквато е одобрената процедура на страните в Европейски Съюз.

Ранна диагностика

Един от най-важните фактори в предварителната защита е ранната диагностика. Затова дадохме повече пари за проучвания за пациентите от разнообразни възрастови групи. НЗОК към този момент заплаща медико-диагностични проучвания в границите на профилактичните прегледи при децата сред 7 и 18-годишна възраст - проучвания на кръвната картина и урината за деца на 7, 10, 13 и 16 години и на кръвна захар и холестерол за 16-годишните поради рисковите фактори като затлъстяване, нездравословно хранене и ниска физическа интензивност в учебна възраст. Здравната каса пое също проучвания в региона на детското и майчиното опазване на здравето - фетална морфология на бременни дами, ехография за рак на гърдата.

Електронно опазване на здравето

През последните 15 години разнообразни държавни управления са работили по внедряване на електронно опазване на здравето и електронно здравно досие, само че процесът не беше доведен до дъно. По време на късия мандат на " Продължаваме промяната " дигитализацията в опазването на здравето претърпя тиха гражданска война. Сега в здравното електронно досие са обхванати дейностите, заплащани от НЗОК - всички прегледи от персонални лекари и експерти, всички посоки за проучвания и за приемане в болница, епикризи от болнично лечение; предписани медикаменти. Подготвихме също всеобщото въвеждане на електронни предписания. Ползите са явни: сигурност за пациента - всички обезпечени имат достъп до здравното си досие; медицинските експерти имат бърз достъп до всички данни; сигурност на данните; отпадане на сложните за класифициране и предпазване хартиени документи; следене на трендове при заболеваемостта на популацията, което може да се употребява за по-добра превенция; следене на успеваемостта на прилаганото лечение; прекъсване на корупционните практики - когато процесите влязат в облака, кражбите, надписването, ненужните процедури стават доста по-видими.

Системата работи. За три месеца - от юни до края на август 2022 година, са генерирани 10 млн електронни прегледи или приблизително 130 000 на ден; 5 млн електронни посоки за проучвания или приблизително 72 000 дневно.

Смяната на фокуса от болничното лекуване към предварителната защита и извънболничната помощ, както и дигитализацията, са основно значими крачки по пътя към реформирането на здравната система. Започнахме ги самоуверено с съответни дейности и желаеме да ги продължим.

В програмата на " Продължаваме промяната " сме заложили идващите стадии на промяната, които ще надградят към този момент направеното в областта на профилактиката и ранната диагностика, както и на намаляването на предотвратимата смъртност. В Плана за възобновяване и резистентност е планувано в разнообразни райони на станата да бъдат обособени 10 центъра за бързо и модерно лекуване на инсулти и се надявам това да промени тъжната статистика, съгласно която България е водач по умряли от мозъчен удар с 23% от всички.

Национална детска болница

Ще рестартираме процеса за създаване на Националната детска болница, тъй че най-сетне този план от първостепенно значение за цялото общество да бъде осъществен. Ще работим по този приоритет дружно с пациентските организации - с Национална мрежа за децата и Инициативата за същинска детска болница. Ще изградим новата детска болница с ясна идея и визия за това какво ще бъде българското опазване на здравето след 10 години. Детското опазване на здравето е приоритет затова увеличихме невиждано с 35% клиничните пътеки в региона на неонатологията, педиатрията, акушерството и гинекологията.

Реформа в незабавната помощ

В края на нашия мандат обявихме социална поръчка за шест медицински хеликоптера. До края на 2022 година ще бъде подписан контракт за доставка на първия. Очакваме го да дойде още през 2023 година, а доникъде на 2026 година в употреба би трябвало да влязат всичките шест. Новосъздаденото обществено сдружение за въздушен медицински превоз ще обезпечи водачи, инфраструктура и нужните медицински екипи.

Имаме проекти за изцяло възстановяване на незабавната помощ посредством обезпечаване на фрагменти, в това число посредством интензивно включване на парамедици, на задоволително коли за спешна помощ и точки за разполагането им.

Ще продължим да влагаме в предварителната защита и то освен посредством увеличение на финансирането. Ще разработим нови национални стратегии и качествени индикатори за следене на резултатите от предварителната защита. Ще създадем допустимо самите пациенти да си вършат диагностични проби. Ще включим магистър-фармацевтите в дейностите за промоция на здравето. Знаем от кое място да финансираме осведомителни акции измежду рисковите групи пациенти и за здравно обучение. Ще работим дружно с неправителствени организации и просветителни институции, с цел да понижим тютюнопушенето измежду юношите. За жал и по този индикатор сме водещи в Европейски Съюз.

Намаляване на доплащането от страна на пациента

Нов сериозен приоритет за " Продължаваме промяната " е намаляването на доплащането от страна на пациентите. Това може да се реализира, като се разширят пакетите за извънболнична и болнична здравна помощ, както и тези в региона на денталната помощ. Предвиждаме също да въведем качествени критерии за оценка на резултатите от извършените действия, които да обезпечат финансово системата. Откъде ще дойдат парите? От прекъсването на кражбите, порочните публични поръчки и обвързаностите в опазването на здравето.

Пациентите ще доплащат по-малко и за медикаменти, тъй като ще дадем опция предписаният медикамент да се заменя в аптеката с по-евтин, само че със същата дейна съставна част, и ще увеличим %, заплащан от здравната каса за медикаментите за избрани социалнозначими болести.

Едновременно с това ще въведем централизирани публични поръчки за медикаменти и медицински произведения в лечебните заведения, което доста ще понижи разноските на лечебните заведения. И, несъмнено, ще засилим финансовия надзор върху активността на общинските и държавните лечебни заведения, с цел да спрем злоупотребите и разхищенията.

Ще продължим политиката за растеж на приходите на медицинските експерти. Предвиждаме да изготвим правила за структурата и типовете хонорари в лечебните заведения, с които ще премахнем фрапантните диспропорции в заплатите за обособените длъжности. Ще повишим цените на дейностите, заплащани от НЗОК, като дружно с това ще засилим контрола върху осъществяването им.

Започнахме с дребни съответни стъпки, които към този момент дават забележими резултати. Сега е време да си довършим работата!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР