Представяме ви 12-те филма, състезаващи се за Голямата награда София

...
Представяме ви 12-те филма, състезаващи се за Голямата награда София
Коментари Харесай

Международният конкурс на 25-ия София Филм Фест

Представяме ви 12-те кино лентата, състезаващи се за Голямата премия „ София – Град на киното “, която се дефинира от интернационалното жури в състав Теодор Ушев (мултимедиен актьор, режисьор и графичен дизайнер, Канада-България), Иля Хржановски (режисьор, Русия), Светла Цоцоркова (режисьор, България), Наташа Петрович (актриса, Северна Македония) и Саболч Хайду (режисьор, артист, продуцент, Унгария) и се връчва по традиция от патрона на фестивала – Столична община:
* „ Вухай “ („ Wuhai “) – Китай, режисьор Джоу Дзъян;
* „ Диви дни “ („ Savage Days “) – Франция, режисьор Давид Ланзман;
* „ Луцу “ („ Luzzu “) – Малта, режисьор Алекс Камилери;
* „ Неподвижен “ („ Bedridden “ ) – Монголия, режисьор Бямба Сахя;
* „ Петя на моята Петя “ („ Petya of My Petya ”) – България, режисьор Александър Косев;
* „ Работна промяна “ („ The Shift “) – Латвия, режисьор Рейнис Калвинш;
* „ Разлом “ („ Ravine ”) – Унгария, режисьор Балаш Краснахоркай;
* „ Розовият облак “ („ The Pink Cloud “) – Бразилия, режисьор Юли Жербасе;
* „ Уроци по немски “ („ German Lessons ”) – България-Германия, режисьор Павел Г. Веснаков;
 Като за последно с премиерна фестивална прожекция на 25-ия София Филм Фест " Като за последно " с премиерна фестивална прожекция на 25-ия София Филм Фест
Публиката ще види номинираната за „ Златен глобус “ млада българска актриса Мария Бакалова в роля на родна територия Зрители...
* „ Черната котка “ („ The Black Cat “) – Иран, режисьор Карим Мохамад-Амини;
* „ Шоуто на Джемил “ („ The Cemil Show ”) – Турция, режисьор Баръш Сархан;
* „ Шпагат “ („ Grand Écart / Spagat “) – Швейцария, режисьор Кристиан Йоханес Кох.
Повече информация за четирите кино лентата, които не бяха оповестени до момента.
Стартирал като план от София Мийтингс, филмът на Бямба Сахя „ Неподвижен “ („ Bedridden “) има международната си премиера в Талин, където печели аплодисменти от киноспециалистите. За първи път в конкурсната стратегия на СФФ влиза филм от Монголия, а режисьорът му е приключил операторско майсторство през 1996 година във ВГИК, Москва. Сахя има опит в интернационалните продукции („ Държава на кучетата “ и „ Хадак “ на Петер Бросенс), режисьор е на няколко документални филми, а в игралното кино дебютира през 2013 година. „ Неподвижен “ е вторият му пълнометражен филм, а историята е за млад публицист, който взема решение да не става от леглото си, до момента в който не приключи своята книга. Творбата му теоретично би могла да прокара „ славата “ му от неразбираемите онлайн-пространства на по-високо равнище, пък и сега не съществува нещо, което да го чака във „ външния “ свят – нито екзалтираща обич, нито друга мощна мотивация. Разбира се, никой от околните не е във екстаз от това егоцентрично решение и писателят би трябвало да се изправи пред последствията.
 Теодор Ушев отпред на Международното жури на 25-ия СФФ Теодор Ушев отпред на Международното жури на 25-ия СФФ
Теодор Ушев - най-влиятелният аниматор в света за последните 25 години, съгласно интернационална анкета на влиятелния анимационен фестивал в...
„ Диви дни “ („ Savage Days “) на френският режисьор Давид Ланзман води публиката в Париж, по стъпките на парите, удоволствието и упоритостта. А техните облици изпълват със наличие студент, който проституира, първокурсник наркодилър (в ролята е Ален-Фабиен Делон) и търговец, който прави тонове пари. Съдбите им се преплитат, раждат се усеща, а историята запечатва част от действителността на днешните млади генерации. С „ Диви дни “ Давид Ланзман се завръща в Международния конкурс в София, откакто през 2006 година показа дебюта си „ Ду-ууп “ (2004).
Вторият игрален филм „ Вухай “ („ Wuhai “) на китайския режисьор Джоу Дзъян е история, която смесва драма и трилър. След премията на ФИПРЕССИ на кинофестивала в Сан Себастиян, филмът ще бъде показан пред българската аудитория в Международния конкурс през март. Във фокуса на историята е фамилна млада двойка, живееща в град Вухай. След продължителни разправии и недоразумение, двамата вземат решение да търсят отговори на проблемите в деня на годишнината от сватбата си, без да подозират за надвисналата смъртоносна стихия.
Най-добрият латвийски дебют за 2020 година „ Работна промяна “ („ The Shift “) на режисьора Рейнис Калвинш ще срещне фестивалната аудитория в София с млад водач и неговия обезверен опит да успее да изкара изчезналите пари, които дължи на все по-нетърпеливия си началник, като навърта километри в комплицираните таксиметрови войни. Скоро кражбата, която го е сложила в невъзможност без негова виновност, ще се окаже най-малкият му проблем… Режисьорът е ученик на Балтийското учебно заведение за кино и медии в Талин, с магистърска степен от школата на именития Бела Тар в университета в Сараево.
* * *
Извън конкурсната стратегия ще бъде показан словашкия филм на известния продуцент Рудолф Бирман („ Служих на британския крал “) и Мариана Ченгел Солчанска „ Боклуци “ („ Scumbag/Sviňa “). Историята е конструирана като трилър, в основата ѝ е бестселърът на словашкия публицист и политически анализатор Арпад Золтеш, а в сюжета има отзив от убийството на журналиста Ян Куцияк, който проверява корупцията във върховете на политическите кръгове. Филмът не е документален, само че фактът, че е въодушевен от действителни събития, прави картината на съвремието – изтъкана от незаконни връзки сред политици, мафия, полиция, правораздаване и крупни предприемачи – още по-плашеща.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР