Представяме на Вашето внимание изключително ценна историческа находка – един

...
Представяме на Вашето внимание изключително ценна историческа находка – един
Коментари Харесай

Разсекретен разпит на нацистки дипломат разкрива плановете на Хитлер за България през 1944 г.

Представяме на Вашето внимание извънредно скъпа историческа находка – един от протоколите на разпитите, които руските управляващи организират с пленените немски дипломати и военни в България след 1944 година

През 2011 година Русия разсекрети част от тези документи, а ползата към тях от страна на българската академична общественост изненадващо не е огромен. Сред документите откриваме и разпита на нацисткия дипломат в България Адолф-Хайнц Бекерле за последната му среща с Хитлер.

Преводът е възложен от доцент Борис Попиванов – учител в катедра „ Политология “ в Софийския университет. Приятно четене!

Въпрос: Разкажете за своето последно посещаване в основната квартира на Хитлер.

Отговор: На 23 август 1944 година научих за държавния прелом в Румъния и самоубийството на немския дипломат в Букурещ Манфред декор Килингер.
Още преди да се случи това, бях извикан от Рибентроп в основната квартира на Хитлер да рапортувам персонално на последния за ситуацията в България. Свалянето на Антонеску правеше визитата ми извънредно належащо, защото в българското държавно управление се виждаха известни съмнения, ориентирани към излизане на България от войната.

И по този начин, на 23 август 1944 година отлетях от София към основната квартира на Хитлер в Източна Прусия. На 24 август бях в Берлин, а оттова специфичен трен ме води към основната квартира, която се намираше в гората Мауервалд покрай Растенбург.
На 25 август дойдох в местността Щайнрот в същия регион, където в замъка на граф Лендорф, екзекутиран за присъединяване си в заговора против Хитлер, беше отседнал Рибентроп. За отмора ми беше избрана стая в хотел „ Егерхее “ на брега на езерото Мауерзее. Скоро бях признат от Рибентроп.

Йоахим декор Рибентроп както постоянно изглеждаше спокоен, и единствено мъртвешката му бледост издаваше объркването, което му причиняваше разгромът на немската войска в южната част на Източния фронт.

Той разсеяно изслуша късия ми отчет за ситуацията в България. По типа му личеше, че положителни вести от мен не е очаквал. След като направи няколко незначителни забележки от вида на това, че би трябвало да се избегне поголовното бягство на немци от България, тъй като ще провокира суматоха в прогерманските кръгове, Рибентроп ненадейно махна безнадеждно с ръка и сподели: „ Впрочем, решението на въпроса за България е напълно в компетенциите на фюрера. Ние всички се уповаваме на провидението му “.

Разбрах, че ситуацията е пагубно. Рибентроп незабавно се свърза по телефона със своя представител при Хитлер, дипломат Хевел, и посредством последния се контракти за визита тъкмо в 11 ч. вечерта. Точно в 11 ч. Рибентроп и аз пристигнахме в основната квартира „ Волфшанце “.

С огромно неспокойствие прекрачих прага на отначало издигнатата дървена колиба, където единствено преди месец Щауфенберг бе направил нападение против Хитлер. Това беше благоустроена постройка с огромен брой стаи, приемни, където се тълпяха адютанти и представители на всички родове войски, и огромна продълговата зала, където Хитлер и военните му съветници, Кайтел и Йодл, обсъждаха ситуацията по фронтовете.
Рибентроп влезе в залата, оставяйки ме в приемната. Някъде след половин час адютантът ме предложения и мен в залата. Влизайки, видях следната картина: до стената, с тил към мен, на един стол седеше Хитлер, вперил взор във висящата на стената голяма карта на Русия, а на уважително разстояние от него стояха Кайтел и Йодл, които отвреме-навреме отдаваха шушукайки инструкции на адютантите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР