Представяме на Вашето внимание данни от проучване на Тренд“ по

...
Представяме на Вашето внимание данни от проучване на Тренд“ по
Коментари Харесай

ТРЕНД: ГЕРБ са първи, ПП и Стефан Янев ерозират, БСП и Възраждане спорят за четвърто и пето място

Представяме на Вашето внимание данни от изследване на „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа ", отдадено на настройките на българите по отношение на главните институции и партии. Изследването е осъществено в интервала сред 5 и 12 юли 2022 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1005 души на възраст 18+.

Графики можете да видите в атачмънтите и на нашия уебсайт: www.rctrend.bg

„ Продължаваме промяната “ възвръща част от поддръжката си, само че ГЕРБ остава първа политическа мощ. „ ИТН “ и групировката към Стефан Янев бележат ерозия. Песимистични упования за икономическото състояние в страната за идната година.

Кабинетът на Кирил Петков приключва своя мандат с 22% позитивна оценка за неговата работа и 70%, които го правят оценка негативно. В последните три месеца не записваме динамичност в тези стойности.

За сметка на това оценката за работата на Народното събрание е в продължаваща наклонност на утежняване на стойностите, като през този месец позитивните оценки са 14%, а негативните 77%.

Оценката за работата на президента също бележи тренд на спад, като през май месец 50% са дали позитивна оценка, през юни 45%, а през юли са към този момент 43%. 41% пък са тези, които този месец дават негативна оценка за работата на президента.

Динамичните политически събития от последните седмици са довели до промени в електоралните настройки на българите. „ Продължаваме промяната “ съумява да възвърне част от поддръжката си, като този месец 21.4% от гласуващите декларират, че биха дали своя глас за групировката на Петков и Василев. За съпоставяне през месец май поддръжката им беше 17.5% от гласуващите. Въпреки това възобновяване „ Продължаваме промяната “ не съумява да си върне първата позиция, която се заема от ГЕРБ. Партията на Борисов резервира резултата си от последните месеци. През юли 23.6% от гласуващите заявяват поддръжка за ГЕРБ. Статично наподобява ситуацията при Движение за права и свободи (10.7%), Българска социалистическа партия (9.8%), Възраждане (9.6%) и Демократична България (6.9%). Ерозия в поддръжката записваме при новата групировка на Стефан Янев, която през този месец набира 5.7% от гласуващите. Това е с близо 2% по-малко спрямо началната ѝ позиция от 7.6% от гласуващите през месец май. Големият губещ от последните събития наподобява е „ ИТН “, който отбелязва спад и остава на 3.8% от гласуващите, което заплашва опциите му за парламентарно посланичество при нови избори. „ Изправи се, България “ и Вътрешна македонска революционна организация остават с поддръжка от надлежно 1.6% и 1.1% от гласуващите.

Песимистични наподобяват упованията на българите за икономическото състояние в страната за идната една година. 45% чакат утежняване, а единствено 15% усъвършенстване. Същото се отнася и до упованията за виталния стандарт. 37% са на мнение, че стандартът им ще се утежни в идната една година, а единствено 17% считат, че ще се усъвършенства. Подобни високи стойности и на двата знака сме отчитали преди към две години – при започване на Ковид пандемията.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР