Представям си в края на 4-годишния мандат да има съдебна

...
Представям си в края на 4-годишния мандат да има съдебна
Коментари Харесай

Надежда Йорданова мечтае за Шенген и доверие в съдебната система

" Представям си в края на 4-годишния мандат да има правосъдна система, която да има по-високо доверие от страна на обществото . Това е най-хубавият мерител, че нещата се случват вярно и има чувството за правдивост ". Това съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова по време на чуването си в отрасловата парламентарна комисия. Тя отговори на въпрос на парламентарната група на Движение за права и свободи за това по какъв начин си показва правораздаването и правосъдната система в възможен 4-годишен мандат.

Йорданова чака още в края на мандата си България да е влезнала в Шенген и най-малко два от трите мониторингови механизма в правораздаването да са завършили. Има няколко незабавни ограничения в антикорупционната политика - КПКОНПИ, закриване на профилираните съдилища, смяна във Висш съдебен съвет, поетапно въвеждане на правосъден надзор в отводите на прокуратурата да проверява закононарушения. Йорданова ще продължава да упорства още за конституционните промени - разширението на опцията на кръга на субектите, които могат да сезират Конституционния съд.

Тя увери, че " няма да бъдат изоставени, като се надява да няма други такива случаи на срамно зашлевяване в лицето на България от други сходни случаи.

За Специализираната прокуратура и съдилища позицията остава същата, само че е доразвита и усъвършенствана. След като бъдат закрити, за спецсъда ще има временен интервал, който да се прегледат висящите в досъдебна фаза каузи . Предвижда се напълно скоро законопроектът за профилираните съдилища да бъде обект на публично разискване.

Във връзка с механизма за търсене на отговорност на основния прокурор. Йорданова изясни, че той обгръща следствието на основния прокурор в тази ситуация, в които има данни, че обвинител номер едно е извърши закононарушение. Предвижда се механизъм, при който да бъде избран умишлен проверяващ магистрат като механизма за избор на този магистрат да бъде подобен на инцидентното систематизиране на делата или преписките в прокуратурата , разясни правосъдният министър.

Подборът би трябвало да включа разнообразни магистрати със съответната подготовка и високо равнище. След като се дефинира подобен магистрат, би трябвало да има гаранции за това, че основният прокурор няма да се намесва в неговата работа, уточни Йорданова.

Предвиждат се и гаранции за това проверяващият магистрат след привършване на неговата работа да не бъде обект за разпра от основния прокурор. " Всеки един от тези детайли към момента продължава да бъде обект на съвещания и изчистване на елементи изключително предвид на критериите, които сложи Конституционният съд ", посочи Надежда Йорданова.

" Най-добрия метод за решение на казуса е изменение в Конституцията. Това е най-сигурният механизъм, с който можем да решим структурния проблем за правосъдната система по отношение на следствието на основния прокурор ", настоя тя.
 Спецпрокуратурата отхвърли на Рашков да проверява основния прокурор
Спецпрокуратурата отхвърли на Рашков да проверява основния прокурор

Не са открити данни за осъществено закононарушение от страна на Иван Гешев

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за КПКОНПИ към момента се разисква и ще бъде показан скоро на вниманието на народните представители. Законопроектът няма планувани разпореждания за смяна на кръга на лицата, а от позиция на проверяващите функционалности няма да има припокриване. Предстои доработване на законопроекта в съдружен формат, посочи Надежда Йорданова.

За проверка на висящите пълномощия, Йорданова посочи, че това, което е планувано в съдружното съглашение обгръща частта за противозаконното добито имущество. Оценката на имуществото, което е обект на процедури се прави по случаен метод без ясни критерии, изясни тя и добави, че част от исковете не са почетени или са почетени в непълен размер. Един от дефицитите на законопроекта е да се планува методика за оценка на активите, които са обект на произвеждане.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР