Представителят на Киев на изслушване в Хага Елена Зеркал иска

...
Представителят на Киев на изслушване в Хага Елена Зеркал иска
Коментари Харесай

Украйна иска в Хага право на добив на газ в Черно море

Представителят на Киев на чуване в Хага Елена Зеркал желае да се разреши на Украйна да добива газ в Черно море, оповестява " РИА Новости ".

Тя добавя, че Москва е лишила Киев от достъп до нефт и газ в Черно море , а от пролетта на 2014 година добива " повече от девет милиарда кубически метра природен газ " в тази област.

" Междувременно нашето държавно управление се пробва да обезпечи енергийна самостоятелност , като развива вътрешното произвеждане на природен газ . Необходимият размер - от пет до шест милиарда кубически метра годишно - може да бъде затрупан от нашите запаси в Черно море ", добавя тя.

Освен това украинската страна отхвърля възраженията на Русия във връзка с юрисдикцията на Международния съд .

Според Зеркал, Керченския пролив е интернационален, а украинският суверенитет в Крим не предстои на подозрение .
 Русия настоя арбитраж да отхвърли дело за Крим, заведено от Украйна
Русия настоя арбитраж да отхвърли дело за Крим, заведено от Украйна

Делото е обвързвано права за лов на риба и извличане на потребни изкопаеми във водите към Крим

На 10-14 юни в Хага се организират чувания в границите на производствата , подхванати от Украйна против Русия през 2016 година въз основа на Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право .

По-специално, изказванието се отнася до правата на Киев за минерални и живи запаси в Черно и Азовско море , навигация в Керченския пролив, отбрана на околната морска среда и подводно културно завещание. Украйна желае да спре нарушаването на правата и да бъде обезщетена за нанесените й вредите .

Вчера посланикът на съветското външно министерство Дмитрий Лобач съобщи на чуването в Хага, че изказванията на Киев са несъстоятелни и би трябвало да бъдат отхвърлени , тъй като са отвън юрисдикцията на интернационалния арбитраж . Той акцентира, че трибуналът няма право да преглежда въпроси за териториалната благосъстоятелност на земята , в това число на Кримския полуостров.

Руското външно министерство също счита, че Украйна се обръща към арбитража не да позволява спор за тълкуването или използването на конвенцията за морското право, а с вярата да реализира " правно " признание на нейния " суверенитет над Крим ".

В началото на месеца, Русия упрекна Украйна в злонамерено потребление на интернационалните механизми с политически цели за разрешаване на разногласия.
 Русия отхвърля иск на Украйна в съда на Организация на обединените нации за поддръжка на сепаратисти
Русия отхвърля иск на Украйна в съда на Организация на обединените нации за поддръжка на сепаратисти

Международният съд няма пълномощия, както и за сваления полет MH17
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР