Представителството на Европейската прокуратура в София е извършило претърсвания вчера

...
Представителството на Европейската прокуратура в София е извършило претърсвания вчера
Коментари Харесай

Европрокуратурата извърши претърсвания в България по разследване във връзка с жп проекти за над 241 милиона евро

Представителството на Европейската прокуратура в София е направило претърсвания през вчерашния ден на разнообразни адреси като част от следствие по отношение на два плана за рационализация на железопътната инфраструктура за над 241 милиона евро, финансирани по стратегии на Европейски Съюз. Това заяви централата на Европейската прокуратура в Люксембург.
В обиските са взели участие над 100 полицейски чиновници и сътрудници на ДАНС. Те са осъществени на 28 адреса в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик.
В полезрението на Европрокуратурата са два плана за възобновяване на железопътна инфраструктура. Първият е за сектор сред градовете Костенец и Септември по линията София - Пловдив, финансирани със средства на Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда - някогашната ИНЕА - на стойност над 130 млн. евро. При втория става дума за рационализация на жп правата сред Оризово и Михайлово - част от втората фаза на ремонта на жп инфраструктурата по направлението Пловдив - Бургас, финансирана от Кохезионния фонд по Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " със средства за над 111 млн. евро.
Бенефициент по двата плана е българската Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ), като двата контракта са предоставени на две частни компании с интернационално присъединяване, показва Европрокуратурата.
Строителните работи по двата жп сектора не престават, само че към изпълнителите към този момент са направени няколко заплащания от страна на бенефициента.
При следствието са открити обстоятелства, които биха могли да съставляват престъпни закононарушения, в това число корист с европейски средства и пране на пари. Подозира се, че изпълнителите, единствено за къс откъслек от време, са създали фиктивни парични преводи към поредност кухи компании, които след това са довели до изтеглянето на суми в брой за над 2,5 млн. евро (5 млн. лева) от лица с незаконни досиета, се отбелязва в прессъобщението от Люксембург.
При вчерашните претърсвания, осъществени в домовете на обвинените и в пространствата на разследваните компании, са задържани две лица. Освен това ще бъдат разпитани обществени представители от НКЖИ по отношение на изплащането на европейските средства.
Разследването продължава, с цел да се откри естеството и размерът на хипотетичната незаконна активност. 
Всички наранени лица се считат за почтени до доказване на противното в способените български съдилища, се отбелязва в прессъобщението на Европрокуратурата.
Службата на Европейския основен прокурор е самостоятелна социална работа на Европейския съюз. Тя дава отговор за следствието, преследването и изправянето пред правораздаването на причинители на закононарушения против финансовите ползи на Европейски Съюз.
БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР