Представителните на национално равнище организации на работодателите АИКБ, БСК, БТПП

...
Представителните на национално равнище организации на работодателите АИКБ, БСК, БТПП
Коментари Харесай

Работодателите се обявиха против радикални промени на данъчната система

Представителните на национално ниво организации на работодателите АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ излязоха с обща позиция, в която се оповестиха изрично в поддръжка на актуалната данъчна система на България.

АОБР е изказвала неведнъж позиции за понижаване на общата данъчна тежест за бизнеса и жителите в поддръжка на икономическия напредък и работните места, само че след осъществяване на изчерпателен и виновен публичен и експертен спор.

В тази връзка всяка радикална смяна в системата би изложила на риск и би сложила под подозрение стабилността и предвидимостта на бизнес средата и би отправила неподходящи сигнали към предприятията и вложителите, се показва в позицията на АОБР, в която се акцентира, че точно затова налагането на каквито и да е промени в нея, изключително откакто е потвърдила своята адекватност чрез непрекъснатото възстановяване на събираемостта и осъществяването на приходната част на бюджета, следва да бъде избягвано.

Стабилността на данъчната система е в основата на икономическото възобновяване и напредък след 2008 година, като трети мандат държавното управление удържа обещанията си в тази тенденция, се припомня в позицията. От АОБР изрично поддържат настоящия модел, който съществува от 2008 година, и в продължение на 12 години е потвърдил успешността си и по повод привличането на задгранични вложители у нас.

Според АОБР смяната на ставката на Данък добавена стойност за един бранш не е смяна на данъчната система, а е лимитирана антикризисна мярка с краткотраен темперамент, която организацията е склонна да поддържа, тъй като ще работи в границите на една година за бранша, който е бил обиден от рецесията поради пандемията COVID-19, и който се нуждае от бързи дейности за реанимация. Поради това от АОБР считат тази еднократна мярка за удачна, още повече, че това е обвързано с повишение на минималните осигурителни приходи в бранша.

Представителните на национално ниво организации на работодателите, чийто членове обезпечават работа на 82 на 100 от наети и основават 86 на 100 от брутната добавена стойност в България упорстват за опазване на актуалната данъчна система като изискване за непоклатимост освен на бизнес средата, само че и с оглед запазването на икономическата и социална непоклатимост в България.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР