Представителката на републиканците Лиз Чейни предложи червена линия за намеса

...
Представителката на републиканците Лиз Чейни предложи червена линия за намеса
Коментари Харесай

Конгресмен предлага "червена линия" за намеса на САЩ в Украйна

Представителката на републиканците Лиз Чейни предложи " алена линия " за интервенция в Украйна, като съобщи, че потреблението на химическо оръжие би трябвало да провокира отговор от страна на силите на Съединени американски щати и алианса на НАТО.

 

В диалог с Чък Тод от NBC конгресменът от Уайоминг се съгласи, че Вашингтон би трябвало да дефинира " алена линия " за химическите оръжия в Украйна, макар напъните на администрацията на Байдън да избегне директно присъединяване в спора заради опасения, че той може да провокира трета международна война.

 

" Мисля, че ние на Запад, Съединени американски щати и НАТО, би трябвало да спрем да споделяме на руснаците какво няма да създадем ", сподели тя. " Трябва да сме наясно, че обмисляме всички разновидности и че потреблението на химическо оръжие сигурно би трансформирало нашите калкулации. "

Пратеникът на Вашингтон в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд също съобщи, че Съединени американски щати ще " реагират нападателно " на всяка приложимост на химически оръжия по време на неотдавнашна среща със CNN, въпреки че спря да заплашва с въоръжена интервенция.

 

Притиснат по въпроса в настрана изявление за NBC, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли да заеме по-ястребска позиция, като вместо това предизвести, че присъединяване на Запада може да докара до ескалация на спора в по-голяма и по-смъртоносна война.

Столтенберг съобщи, че " всяка приложимост на химическо оръжие би била очевидно и брутално нарушаване на интернационалното право ", само че добави: " Трябва да действаме по метод, който да предотврати превръщането на този спор " в " пълноценна война сред НАТО и Русия в Европа, а също по този начин и с евентуалното директно присъединяване на Съединени американски щати, несъмнено ".

 

 

Москва упреква украинското държавно управление, че е укрило стратегия за биологични оръжия, подкрепяна от Пентагона, само че тези обвинявания се отхвърлят както от Киев, по този начин и от публични представители на Съединени американски щати. Макар че съветските военни са разгласили голям брой документи, в които се твърди, че е разказана оръжейната стратегия, Томас-Грийнфийлд съобщи пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че Вашингтон не поддържа никакви задгранични начинания за биологично оръжие.

Вместо това Белият дом упрекна Русия, че възнамерява офанзива под " подправен байрак " с потребление на химически или биологични оръжия, откакто при започване на февруари насочи сходни изказвания, че Москва ще пусне " подправен видеозапис " на украинска офанзива, с цел да оправдае военни дейности.

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР