Представителите на ЮНЕСКО не разполагаха с достоверна информация за ситуацията

...
Представителите на ЮНЕСКО не разполагаха с достоверна информация за ситуацията
Коментари Харесай

В ЮНЕСКО са били подведени за Пирин, заяви Симеонов

Представителите на ЮНЕСКО не разполагаха с достоверна информация за обстановката Национален парк „ Пирин “. В последна сметка успяхме да съберем 11 подписа в поддръжка на променените на членове и клаузи от първичното решение.
 Симеонов убеди ЮНЕСКО да одобри разширението на ски зоната в Банско  Пореден митинг в отбрана на Пирин в София  Планът за Пирин би трябвало да мине през екооценка, реши съдът
Това сподели вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг в Министерски съвет във връзка решението на ЮНЕСКО за запазване на природата и развиване на ски инфраструктурата в Национален парк „ Пирин “, оповестява „ Фокус “.

„ Темата е доста значима за българския туризъм и от там за българската стопанска система. Лично за мен и за моя кабинет е и въпрос на една траяла към този момент близо година битка “, разяснява Симеонов.

„ В резултат на настояванията ни през декември месец 2017 година Министерски съвет одобри решение за смяна на настоящия проект в Пирин, с които да се даде опция за построяването на нови ски уреди – инфраструктура, обвързвана със ски зона „ Банско “, напомни той. „ Това е персонално моя идея, с която съм се заел и затова смятах, че е належащо да участвам на сесията на ЮНЕСКО дружно с делегацията на Министерство на околната среда и водите, с цел да защитим позицията на България, която беше напълно предадена. На 42-рата сесия на Комитета за международно завещание към ЮНЕСКО, която продължава и все още, беше квалифицирано решение с доста извънредно ограничаващи, да не кажа драконови ограничения, за България във връзка с ски туризма в естествен парк „ Пирин “, съобщи вицепремиерът.

" Когато потеглихме за там, направихме нашата програмата по този начин, че да се опитаме да срещнем оптимален брой делегати с същинското състояние в тази ски зона и в естествения парк, тъй като се оказа, че огромната част от делегациите са тотално подведени. Представителите на ЮНЕСКО не разполагаха с достоверна информация за обстановката в България. Те бяха подведени с една погрешна информация, която се пази от неправителствените организации в България и която е мотив за едни трагични манифестации всеки четвъртък, на едни непрекъснати противодействия на решението на държавното управление и на желанието на хората от района за някакъв стопански напредък “, добави още той. По думите му ЮНЕСКО е доста сериозен и добре работещ орган, чийто решения стават наложителни за страните.

„ Фокус “ напомня: По време на 42-то съвещание на Комитета за международното естествено завещание към ЮНЕСКО в Бахрейн препоръчаните от българска страна текстове за Национален парк „ Пирин “ бяха гласувани с цялостен консенсус от държавите-членки на Комитета. Първоначалното проекторешение на ЮНЕСКО призоваваше да не се извършва решението на Министерски съвет, както и изискваше от България да извърши стратегическа екoлогична оценка на новия проект за ръководство, каквато не се изисква от европейското и българско законодателство и би блокирало развиването на района за десетилетия напред.

В рамките на три дни българската делегация организира редица срещи с Международния съюз за отбрана на природата и делегациите на всички останали страни членки на Комитета, които гласоподаваха с единогласие препоръчаните редакции. Според признатото редактирано решение Комитетът отбелязва, че разширението на ски инфраструктурата в Национален парк „ Пирин “ към този момент е разрешено и изисква българската страна да се придържа прецизно законовите процедури по приемането на капиталови оферти, тъй че да не се повреди цената на обекта. В своето изявление вицепремиерът Валери Симеонов, който оглавяваше делегацията, изложи целенасочената политика на българската страна за баланс сред запазване на околната среда и развиване на туризма и предложения представителите на Комитета да посетят град Банско и Национален парк „ Пирин “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР