Представителите на повече от 20 общини от Югозапада - кметове,

...
Представителите на повече от 20 общини от Югозапада - кметове,
Коментари Харесай

Добра новина в Пиринско: Високата такса смет на пауза за година

Представителите на повече от 20 общини от Югозапада - кметове, специалисти, общински съветници и ръководители на Общински съвет организираха няколко срещи по тематиката - нова такса боклук, с цел да обменят опит. Всички до един подчертаха, че нямат подготвеност за въвеждането и от 1 януари следващата година.

Всичко наподобява доста добре на хартия, само че на процедура новата методика ще докара до фрапантно повишаване на такса боклук. Например, в случай че до в този момент се е плащало 100 лв. на апартамент в Благоевград, то след смяната такса боклук ще стигне до 400 лв.. Освен това общините ще би трябвало да научат жителите на същинско разделно събиране и да разчита на съвестта им, съобщи " Труд ".

На процедура обаче общините нямат никакъв административен опит, потенциал и процедура във образуването на такса боклук по новата методика, няма и никакво време.

Финансово и организационно целият развой е трансфериран на общините, а трансформацията е съществена. Държавата е абдикирала и оставила всичко на общините, установяваха кметовете от Пиринско.

Кметът на Петрич Димитър Бръчков сподели, че към този миг, съгласно него, е мъчно да се реализира правдивост при пресмятане на таксата, а задачата е балансираност. Той призна, че е черноглед по отношение на упованията на хората, че всичко ще стане по-справедливо, а градовете по-чисти. Според него, в случай че следващата година влезе в действие новата такса, това ще докара до зариване на общините в нерегламентирани сметища, ще има доста проблеми, до момента в който системата проработи.

Той уточни, че има няколко разновидността да се пресмята таксата - на база брой поданици в общината, с райониране или с пресмятане на количеството боклук, само че би трябвало да се проучва кой и в кои случаи би бил най-подходящ. В някои общини ще се ползва разбъркан вид.

Големи терзания показа и зам.-кметът на Ихтиман Тони Кацаров, който съобщи, че нарастване в таксата ще понижи % събираемост и ще усили броя на нерегламентираните сметища.

По принцип в страната събираемостта на такса боклук варира към 70%, а при новата методика с внезапното нарастване, кметовете предвиждат огромен спад в заплащането. Те се чудят от къде ще се намерят средства за недофинансирането. Изказаха големи терзания, че това ще бъде за сметка на вложенията в инфраструктура и други мероприятия в общините.

Кметът на община Радомир Кирил Стоев уточни различен проблем - разликата сред непрекъснатите поданици и действителния брой на популацията. Имаме села, в които има 50 непрекъснати поданици, през лятото те доближават над 300, сподели Стоев. Той изясни, че към този момент се е спрял на разновидността да закупи програмен продукт, с който да се пресмята генерираният боклук от всяко домакинство.
Кметовете приветстват отлагането на въвеждането на новата такса, до момента в който не се почисти методиката за използването.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР