Представителите на ГЕРБ-СДС са в президентството, където държавният глава Румен

...
Представителите на ГЕРБ-СДС са в президентството, където държавният глава Румен
Коментари Харесай

Развръзка за ротацията: Президентът връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС

Представителите на ГЕРБ-СДС са в президентството, където президентът Румен Радев връчва на Мария Габриел първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Заедно с тях са и Николай Денков и Кирил Петков.

Изненадващо, късно нощес сътрудниците си насочиха взаимни обвинявания. Точно в 21 часа стана ясно, че договарянията са били ненадейно прекъснати на финалната права.

Той беше публикуван от вестник „ 24 часа “, а източник на bTV удостовери, че това са последните обсъждани имена

От ГЕРБ оповестиха, че дават период на ПП-ДБ до през днешния ден на обяд, с цел да покажат, че имат предпочитание да споделят властта. В противоположен случай Мария Габриел съобщи, че ще върне на президента празна директория за държавно управление, а вторият мандат няма да бъде подсилен.

Имаме фундаментално разграничение във връзка с това ГЕРБ да бъде признат като равнопоставен сътрудник, сподели Мария Габриел

„ За нас разногласието се води за това, че първата политическа мощ с най-вече депутати би трябвало да е равнопоставена в държавното управление “, разгласи Мария Габриел.

От „ Продължаваме промяната – Демократична България “ показаха, че са сюрпризирани от оповестеното, защото са били съгласни от ГЕРБ да получат повече места в Министерския съвет. Според втората по мощ група в Народното събрание проблем са се оказали не министрите, а подписването на съдружно съглашение.

„ Явно има разлика сред това, което преговорният екип реализира в това съглашение, и когато са седнали на равнище водачи в ГЕРБ. Минали са го и са споделили, че тези сделки не работят за тях “, разяснява Кирил Петков в „ Тази заран “ по bTV.

„ Явно има разлика сред това, което преговорният екип реализира в това съглашение, и когато са седнали на равнище водачи в ГЕРБ “, уточни той

С връчването на първия изследователски мандат публично парламентарната рулетка се завърта.

По Конституция първата политическа мощ ГЕРБ-СДС има 7 дни, с цел да се върна при президента със състав на Министерски съвет или с празна директория.

При несъблюдение на първия мандат президентът връчва досието за сформиране на държавно управление на втората по величина парламентарна група - " Продължаваме промяната-Демократична България ". Те също имат тъкмо седмица, с цел да изпълнят мандата или да върнат празна директория.

Ротацията се оказа под подозрение след два брифинга на сътрудниците в ръководството

При неуспех и на втория мандат, следва връчването на третия. Президентът има право самичък да реши на коя парламентарна група да го даде. Тя не е обвързана със период за връщане на досието, само че се приема за рационално същото време за изпълване на мандата или връщането му.

При сюжет с неуспех и на третия мандат, съгласно измененията в Конституцията Народното събрание продължава работата си, само че президентът назначава служебно държавно управление с министър председател от стеснен кръг лица, изброени в главния закон и насрочва дата за нови избори.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР