Представители на ВМРО от Русе и Две могили активно подкрепиха

...
Представители на ВМРО от Русе и Две могили активно подкрепиха
Коментари Харесай

ВМРО отдаде почит на войводата Филип Тотю

Представители на Вътрешна македонска революционна организация от Русе и Две могили интензивно поддържаха проведеното от Община Две могили градско празненство във връзка 192-ата годишнина от рождението на войводата Филип Тотю, роден на 10 април 1830 година

В обедните часове в съботния ден на площада пред паметника на героя се събраха поданици на градчето, представители на локалната власт, на НД „ Традиция “ и членове и симпатизанти на Вътрешна македонска революционна организация от Две могили и Русе. Да почетат паметта на именития бунтовник бяха пристигнали съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов, членът на ИК на Вътрешна македонска революционна организация Галин Григоров, регионалният уредник на Вътрешна македонска революционна организация – Русе Траян Тотев и Красимир Дончев – ръководител на организацията в гр. Две могили.

В словото си към присъстващите Искрен Веселинов акцентира мястото на Филип Тотю в националноосвободителната ни битка и съпричастността му в следосвобожденска България към ориста на българите в Македония, останали отвън рамките на Отечеството. Венец от името на Вътрешна македонска революционна организация бе поднесен пред паметника на героя.

През актуалната година се навършват 155 години от героичната борба на четата на Филип Тотю с неведнъж превъзхождащата я турска потеря при с. Върбовка, Павликенско. Това е първата борба на проведена българска чета против вековния подтисник, в която четниците и самият челник демонстрират чудеса от бойна смелост. Клетвата си четниците на Филип Тотю поставят тъкмо по метода, избран в „ Закон за горските чети “ от Г.С. Раковски:

Заклевам се, че ще пролея кръвта си за благото си и поробено родно място България! Че ще се удрям с враговете на народа си и няма да правя отстъпка, до момента в който вдишвам под небето, и са посвещавам за богатството на робинята наша майка България!

След Освобождението Филип Тотю се преселва в русенското село Две могили през 1887 година, където остава до гибелта си на 22 март 1907 година. Погребан е в черковния двор на селото. На погребението му войводата Панайот Хитов споделя: „ Тук почива страшилището на Турската империя! “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР