Представители на властите и служители на трите гръцки острова, на

...
Представители на властите и служители на трите гръцки острова, на
Коментари Харесай

Гръцки острови стачкуват заради мигрантите

Представители на управляващите и чиновници на трите гръцки острова, на които се намират най-големите мигрантски лагери в страната, проведоха стачка в сряда, с цел да отхвърлят проектите за по-големи уреди. Това внася в допълнение напрежение в разногласието им с Атина.
В взаимно изказване локалните общини желаеха „ без спомагателни уреди на Лесбос, Хиос и Самос, дейно охраняване на морските граници и неотложно и всеобщо (отстраняване) “ на хиляди търсещи леговище от островите, заяви организация АНА-МПА.
Общинските служби на острова бяха затворени в сряда в символ на митинг против държавните проекти, оповестиха от офиса на регионалния шеф на Северно Егейско море.
" Това е първа реакция ", съобщи регионалният шеф Константинос Муцурис на конференция в Лесбос.
" Няма проект да се оправим със обстановката и мисля, че би трябвало да реагираме ", сподели той и добави, че през последния ден близо 500 лица, търсещи леговище, са пристигнали от прилежаща Турция.
Правителството на премиера Кириакос Мицотакис предишния месец разгласи затварянето на трите най-пренаселени лагера на островите Лесбос, Самос и Хиос и замяната им от затворени структури за настаняване.
Но локалните управляващи споделят, че не са били предизвестени, че новите лагери ще бъдат разширени, с потенциал от най-малко 5000 на всеки остров.
Кмет на Лесбос, където има 17 000 души в лагер, издигнат за обработката на 2800, заплаши да подаде оставка поради казуса.
Лагерът в Хиос е претъпкан с близо 6000 души - доста от които са се настанили в околните маслинови горички, защото оборудването е било издигнато единствено за 1000 души.
Според държавни данни има над 40 000 търсещи леговище на пет острова, намиращи се покрай Турция - Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос - в допълнение към над 20 000 души в лагери на континенталната част на страната, които са съвсем цялостни или потенциалът им към този момент е надминат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР