Представители на Турция и Швеция ще се срещнат в седмицата

...
Представители на Турция и Швеция ще се срещнат в седмицата
Коментари Харесай

Представители на Турция и Швеция ще обсъдят шведската кандидатура за НАТО в седмицата след 12 юни

Представители на Турция и Швеция ще се срещнат в седмицата след 12 юни за нови полемики по шведската кандидатура за участие в НАТО, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган през днешния ден в Истанбул, предадоха Ройтерс и Агенция Франс Прес. Столтенберг не посочи мястото, на което ще бъдат извършени диалозите. Според Ройтерс срещата ще бъде с присъединяване и на Финландия.

След срещата с Ердоган Столтенберг съобщи, че Швеция е изпълнила турските условия, с цел да се причисли към НАТО и е допълнила законодателството си, с цел да отговори на безпокойствата на Турция в региона на сигурността, заяви ДПА. Нови антитерористични закони влязоха в действие в Швеция в четвъртък, които вършат нелегално присъединяване, финансирането и поддръжката за терористични организации, отбелязва организацията. 

" Стокхолм предприе обилни, съответни стъпки, с цел да отговори на опасенията на Турция и извърши отговорностите си, в това число изменение на шведската конституция, преустановяване на оръжейното ембарго и усилване на съдействието в битката с тероризма, в това число против ПКК ", съобщи Столтенберг.

Наричайки Турция значим и високо скъп съдружник, генералният секретар на НАТО похвали приноса на страната за мироопазващата задача на НАТО в Косово, в това число за подкрепленията след неотдавнашните безредици в Северно Косово, се споделя в прессъобщение в формалния уебсайт на НАТО.

Той също по този начин благодари на Анкара за приноса ѝ към образованието на НАТО за иракските сили, за предварителното изпращане на войски в многонационалната бойна група в Унгария и за мощната поддръжка за Украйна, в това число посредством управлението на самодейността " Черноморско зърно ". Столтенберг поздрави президента Ердоган за преизбирането му и за високата изборна интензивност от турския народ, се добавя в известието.

Както оповестява Анадолската организация, срещата сред Столтенберг и Ергодан в двореца Долмабахче е траяла към час и е била при закрити врата. На нея са участвали още новият външен министър на Турция Хакан Фидан, новият министър на защитата Яшар Гюлер, прессекретарят на турския президент Ибрахим Калън и представители на НАТО.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР