Представители на туристическия бранш протестираха пред сградата на Министерския съвет,

...
Представители на туристическия бранш протестираха пред сградата на Министерския съвет,
Коментари Харесай

Туроператори протестираха пред Министерския съвет, техни колеги не подкрепят протеста

Представители на туристическия отрасъл стачкуваха пред постройката на Министерския съвет, заяви БНР. Исканията им са за разнообразни типове държавна помощ поради изключителната конюнктура . Основни претенции са понижаване на Данък добавена стойност за туризма на 5% в идващите две години , както и удължение на периода за възобновяване на предплатени суми за анулирани пътувания в чужбина . Организатори на митинга са обединяване " Бъдеще за туризма ".

Според представители на обединяването, ограниченията за избавяне на бранша са незадоволителни, неефективни и декоративни . " Исканията ни са за ясни и съответни периоди, в които ще се изплатят сумите и стратегиите, по които сме взели участие ", разяснява Павлина Илиева , ръководител на организацията.

По думите й са нужни 69 млн. лева за следващо финансиране, с които да бъде основан гаранционен фонд . С този фонд ще бъдат връщани пари на туристите за неосъществени пътувания поради пандемията. Изплащането би трябвало да стартира след 13 март .

Илиева е безапелационна, че гаранционният фонд ще даде непоклатимост на сектора .

Протестът на обединяване " Бъдеще за туризма не е подсилен от Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АПТА). Според Асоциацията този метод ще генерира неравнопоставеност във връзка с сходна държавна помощ.

Според Димитрина Горанова от Управителния съвет на АПТА сега ще се възползват клиентите на едни избрани туроператори, а по-късно всички туроператори ще би трябвало да вършат вноски за възобновяване на сумата по фонда . Обикновено гаранционен фонд се вкарва в страните, когато секторът е постоянен, сподели Горанова.

Припомняме, съгласно последната заповед на здравния министър, екскурзиите в страната към този момент са позволени, а тези в чужбина ще се организират от 1 април.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР