Представители на туристическия бранш излизат на протест пред Министерския съвет.

...
Представители на туристическия бранш излизат на протест пред Министерския съвет.
Коментари Харесай

Туристическият бранш излиза на протест пред Министерски съвет

Представители на туристическия отрасъл излизат на митинг пред Министерския съвет. Те упорстват за разнообразни типове държавна помощ поради изключителната конюнктура. Основни претенции са понижаване на Данък добавена стойност за туризма на 5% в идващите две години, както и удължение на периода за възобновяване на предплатени суми за анулирани пътувания в чужбина, оповестява БНР. Организатори на митинг а са обединяване „ Бъдеще за туризма “.

Мерки за избавяне на бранша са незадоволителни, неефективни и декоративни, декларират от обединяването. Павлина Илиева, ръководител на организацията, разяснява:

„ Исканията ни са за ясни и съответни периоди, в които ще се изплатят сумите и стратегиите, по които сме взели участие “.

Необходими са 69 млн. лева за следващо финансиране, с които да бъде основан гаранционен фонд, средствата от който да послужат за връщане на пари към клиенти за неосъществени пътувания поради пандемията.

Изплащането би трябвало да стартира след 13 март.

„ Гаранционният фонд е нещото, което ще бъде нашата непоклатимост на нашия отрасъл “.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници не поддържат митинг а. Те считат, че този метод ще генерира неравнопоставеност във връзка с сходна държавна помощ.

Димитрина Горанова от УС на АПТА съобщи:

„ В момента ще се възползват клиентите на едни избрани туроператори, а по-късно всички туроператори ще би трябвало да вършат вноски за възобновяване на сумата по фонда. Обикновено гаранционен фонд се вкарва в страните, когато секторът е постоянен “. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР