Представители на три турски опозиционни партии са внесли искане във

...
Представители на три турски опозиционни партии са внесли искане във
Коментари Харесай

Опозицията в Турция иска Ердоган да не се кандидатира за президент

Представители на три турски опозиционни партии са внесли искане във Висшата изборна комисия (ВИК) на Турция с искане да бъде анулирана кандидатурата на президента Реджеп Тайип Ердоган за идните президентски избори, съобщи турската телевизия Хабертюрк.

На 14 май в Турция ще се състоят президентски и парламентарни избори.

Трите опозиционни обединения - Добра партия, Партията за народна власт и прогрес (ДЕВА) и Партията на родината (Мемлекет партиси) настояват, че Ердоган няма право да се кандидатира още веднъж за президент. Според тях това е противоконституционно.

Представителите на опозицията в Турция упорстват, че следващото издигане на Ердоган за кандидат-президент е противоконституционно, защото актуалният му мандат е втори, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Турските управляващи обаче изясняват това с обстоятелството, че президентският мандат на Ердоган е нулиран след конституционния референдум от 2017 година Министърът на правораздаването Бекир Боздаг разгласи, че няма законови спънки Ердоган да се кандидатира на идните президентски избори.

Той стимулира това с обстоятелството, че актуалният мандат на Ердоган след прекосяването на Турция към президентска форма на ръководство през 2018 година е първи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР