Представители на Световния фонд на дивата природа WWF призоваха да

...
Представители на Световния фонд на дивата природа WWF призоваха да
Коментари Харесай

ЮНЕСКО да признае, че Пирин е в опасност, искат от WWF

Представители на Световния фонд на дивата природа WWF приканиха да се съблюдава българското и европейското законодателство за естествен парк " Пирин ".
От организацията се обръщат към членовете на ЮНЕСКО да включи Пирин измежду местата от международното естествено завещание с заплаха . Това стана на конференция в Българска телеграфна агенция, където бе показан Доклад от самостоятелната интернационална консултантска компания Dalberg , съгласно който в народен парк " Пирин " може да има занаят за локалното население без да се наврежда на природата.

Ако не бъдат изпълнени рекомендациите в Доклада, представителите на Световния фонд на дивата природа може да се извърнат към международните организации по ски, с цел да изключат ски курорта Банско да е хазаин на интернационалните надпревари. Това може да стане, в случай че има ново строителство в парк " Пирин " .

WWF се обръща към концесионера да не подхващат действия, които могат да застрашат развиването на парка.

От Световния фонд на дивата природа приканиха да се забрани разширение на ски инфраструктурата, да се отхвърли проекта за ръководство , признат на последното съвещание на Министерски съвет за 2017 година От българската секция на Световния фонд приканиха да се съблюдава директивата с местообитанията и да не се позволява финансиране на действия, които вредят на парка.

От WWF са обжалвали решението на Министерския съвет , с което бяха утвърдени измененията. Има нарушаване на две европейски наставления - за местообитанията и екологичните системи, разясниха еколозите.

Докладът на самостоятелната интернационална консултантска организация преглежда и това, което се е случило с Пирин досега, в това число и загубата на статута на ски зона Добринище и Банско - двете буферни зони от 2010 година са изключени от ЮНЕСКО , само че са част от народен парк " Пирин ". Изключени са поради нанесените провали.
ЮНЕСКО декларира, че ски инфраструктурата е съществена опасност за запазване на природата там.

Според еколозите смяната в в този момент настоящия проект за ръководство планува 5 пъти по-голяма повърхност за развиване на ски и ски инфраструктура . Според Закона - там може да има единствено ремонт и съвсем половината водохващания, които се плануват с променения проект.

Според Веселина Кавръкова в България има единствено 5% от предпазените интернационалните територии, въпреки че природата ни допуска повече. Защитените територии са живи естествени лаборатории, там се опазват редки и застрашени типове растения и животни.
От тях идва чиста вода, те са регулатори на климата, пречистват въздуха. Защитените територии са скъпи и за обществото.

На видеовръзка се включиха тримата разработчици на интернационалния отчет за Пирин. Те обясниха, че работят по 18 точки - обучение, стабилно развиване, стратегическо обмисляне. От 2012 година работят дружно с WWF. Целта на отчетите е да се покаже цената и полезността на тези места, да се покажат заплахите, пред които са изправени и да се посочат методите за стабилно развиване. До момента са създали съвсем 10 отчета за разнообразни паркове, които са били изправени пред разнообразни рискове - рандеман на петрол, рандеман на руда или неустойчиво селско стопанство. Целта е да се огледа по-стратегически на тези места по света. Да се изложат рисковете, да стартира структуриран разговор, с цел да стартира стабилно развиване на тези места , споделиха разработчиците на отчета.

Докладчиците оповестиха, че са самостоятелни консултанти и базират отчетите си на без значение събрана информация. Базират информацията си на качествени данни. За Пирин са употребили данни от Министерство на околната среда и водите, от парламентарна комисия в Народното събрание, от Съвета на Европа. Този отчет е стартират от ноември.

Катерина Раковска от WWF, специалист по предпазени територии, изясни, че консултантите преглеждат Пирин като едно цяло, в това число и доходи, свързани с парка, работни места.

В Доклада е прегледан и икономическия смисъл от разширението на зоната, където може да се строи. Докладът преглежда - висок % на безработица през лятото - 8% май 2017 година - и сезонна претовареност. Демографската обстановка на Банско не е добра, има спад на популацията и на цените на парцелите , обявиха наблюдаващите.

Пари на българския и на европейския поданик се наливат в Банско - 60 млн. лева са дадени за ВиК инфраструктура . За провеждането на двата дни на надпреварата за Купата по сноуборд от Министерството на спорта са дали 900 000 лв. - за един частен курорт, не е за всеобщ спорт , обявиха еколозите.

Еколозите виждат капацитет за развиване на локалното население посредством нашарване на икономическите браншове и развиване на целогодишен туризъм . Възможно е образуване на турове за наблюдаване на дивата природа, спортни и авантюристичен събития, увеличение на хотелската претовареност - усилване на СПА и wellness туризма, на конференции и фестивали, които да се организират там.

Еколозите желаят съществуващата инфраструктура да се провежда по щадящ метод, да вземем за пример - ски лифтовете да транспортират планински колела през лятото.

В документа се оферират 4 съществени съвета - да бъде отритнат на плана за нов проект аз ръководство (според който се уголемява опцията за строителство на Пирин - б.р.), да има стратегически оценки и изследвания за развиване на региона, да се видят благоприятни условия за доходи и нашарване, и да бъде признат нов проект за ръководство, който да отразява визиите и уговорката на всички заинтригувани страни .

Пряко може да се употребява националния парк за образуване на екскурзии и колоездене. Може да се види и по какъв начин да се изгода по-обстойно хотелската част . Устойчиво да се развива занаят, без да заплашва естествената стойност на Пирин , повториха предложенията си еколозите.

В отчета е обърнато по-сериозно внимание по какъв начин Банско може да се оправи с казуса със застрояването .

Икономическият модел на град Банско не е резистентен. Постоянно наливаме средства там, безапелационни са представителите на българската секция на Световния фонд за дивата природа. От държавния бюджет и от оперативни стратегии се подкрепя общината - в случай че стопански общината процъфтяваше, не би трябвало да е по този начин. Не бива да изчерпваме Пирин единствено с Банско - там има още 7 общини , фокусиране на страната единствено върху една от тях не е добър метод, безапелационни са еколозите.

Концесионният контракт има доста нарушавания - употребена е 65% по-голяма повърхност от контрактуваното, има неестествен водоем, разнообразни лифтове, които не попадат на никое място в документите. През октомври е снимана карта, на която се вижда че ерозията е обхванала към 1 дка. Обезлесената повърхност се усилва непрестанно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР