Представители на САЩ и талибаните приключиха днес поредния и най-продължителен

...
Представители на САЩ и талибаните приключиха днес поредния и най-продължителен
Коментари Харесай

САЩ и талибаните приключиха поредния кръг от преговори в Катар

Представители на Съединени американски щати и талибаните завършиха през днешния ден следващия и най-продължителен кръг от мирните си договаряния след прочут прогрес, само че без съглашение по кое време да се изтеглят задграничните войски от Афганистан, съобщи Ройтерс.

Агенцията се базира на няколко източника, съгласно които в траялите 16 дни диалози в Доха, Катар, договарящите от Съединени американски щати са се опитвали да получат гаранции от бунтовниците, че няма да подхващат набези от Афганистан. Очаква се договарянията да бъдат възобновени в края на този месец.

"Изтеглянето на задграничните сили и гаранциите, че Афганистан няма да бъде употребен (за атаки) към други страни бяха единствените две тематики за полемика ", сподели източник, осведомен със срещите.

В договарянията в Катар участваха политическият началник на талибаните молла Абдул Гани Барадар и американски екип, ръководен от Залмай Халилзад, специфичния делегат на Съединени американски щати за Афганистан. Очаква се Халилзад да се върне във Вашингтон, с цел да рапортува за постигнатото, настояват източниците.

След приключването на договарянията Халилзад сподели, че договарящите страни ще се видят доста скоро и че изискванията за мир в Афганистан са се подобрили, съобщи Франс прес.

Халилзад сподели, че има предварителна сделка, която следва да бъде финализирана и която касае гаранциите в региона на контратерорирзма и изтеглянето на войските, добавя организацията.

Понастоящем в Афганистан са ситуирани 14 хиляди американски бойци. Те са част от ръководената от Съединени американски щати натовска задача за образование, поддръжка и съвещания за афганистанските сили за сигурност. Някои американски бойци вземат участие в интервенции против терористи, напомни Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР