Представители на САЩ и Ирак започнаха стратегически диалог за бъдещето

...
Представители на САЩ и Ирак започнаха стратегически диалог за бъдещето
Коментари Харесай

САЩ и Ирак започнаха стратегически преговори за двустранните си отношения

Представители на Съединени американски щати и Ирак започнаха стратегически разговор за бъдещето на американското военно наличие в близкоизточната страна, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Американски представители към този момент споделиха, че се чака при серия видеоконферентни диалози представителите на двете страни да обсъдят области от двустранните връзки, включващо стопански, обществени и политически аспекти, както и сигурността. Очаква се обаче водещи тематики да бъдат бъдещето на американските военни сили в Ирак и на обединението против групировката " Ислямска страна ", която помагаше на иракските сили в траялата години битка против екстремистката формация.

Вчера иракският министър председател Мустафа ал Казими съобщи, че основната цел на разговора е запазването на суверенитета и ползите на Ирак.

През януари Народното събрание на близкоизточната страна гласоподава за преустановяване на наличието на непознати войски, свързани с водения от Съединени американски щати съюз против Ислямска страна. Гласуването се състоя дни, откакто при американски въздушен удар в Багдад бяха убити Касем Солеймани, командващ елитните ирански сили " Ал Кудс ", иракският пълководец на милициите " Хашд аш Шааби " Абу Махди ал Мухандис и няколко бойци от милиции, свързани с Иран, напомня ДПА.

Съединени американски щати към този момент са заявявали, че военните им сили ще останат в Ирак, до момента в който иракското държавно управление приема наличието на американски и съдружни сили в страната за продължаващата битка против " Ислямска страна ". Ирак разгласи победа против групировката през 2017 година, само че екстремисти от Ислямска страна не престават да правят набези в страната.

Отношенията сред Вашингтон и Багдад се усъвършенстваха след идването на власт на новия министър председател Мустафа ал Казими предишния месец. Някои партии, в това число подкрепяния от Иран блок " Фатех ", не престават да приканват за изтеглянето на американските войски, отбелязва АП.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР