Представители на САЩ и ЕС ще се срещнат днес в

...
Представители на САЩ и ЕС ще се срещнат днес в
Коментари Харесай

Нови търговски преговори между САЩ и ЕС на фона на войната

Представители на Съединени американски щати и Европейски Съюз ще се срещнат през днешния ден в Саркле покрай Париж за нови търговски договаряния, съобщи Франс прес. Заседанието на Съвета за търговия и технологии (СТТ - TTC) ще се състои в подтекст, белязан от войната в Украйна.

СТТ беше основан, с цел да сближи двете страни след ръководството на администрацията на Доналд Тръмп на фона на възходящо напрежение с Китай. Съветът е неофициална инстанция, чиято цел не е подписване на съглашения, а да разреши на европейските и американските представители да разплитат комплицирани и стратегически въпроси.

Днес в Саркле европейската страна ще бъде показана от европейските комисари Маргрете Вестагер (за конкуренцията) и Валдис Домбровскис (за търговията). От американска страна ще вземат участие министърката на търговията Джина Раймондо и непрекъснатата комерсиална представителка на Съединени американски щати Катрин Тай.

Разговорите ще бъдат съсредоточени върху глобите против Русия, в миг когато Европейски Съюз среща компликации да одобри шестия пакет от ограничения, включващи ембарго за съветския нефт, на което се опълчва Унгария.

" Имаме единодушие (със САЩ) за създаване на взаимна платформа за замяна на информация за контрола върху износа и издаването на лицензи за експорт ", уточни Домбровскис нощес пред публицисти в Париж.

Сред останалите тематики на полемиките са полупроводниците.

Двете страни в договарянията сега одобряват закони за чиповете ( " chips act " ), които ще им разрешат огромно субсидиране на построяването на фабрики за полупроводници на тяхна територия.

Те обаче желаят да се избегне конкуренция в държавните разноски по тези планове, които възлизат на десетки милиарди долари.

Европейски Съюз и Съединени американски щати желаят също така да основат система за ранно предизвестие за нарушавания на доставките на полупроводници, с цел да могат да се координират, изясни представител на американската администрация. Очаква се двете страни да обсъдят и нов протокол за битка с дезинформацията, каквато постоянно се среща в американските интернет платформи, отбелязва Агенция Франс Прес.

Разговорите ще бъдат ориентирани и към веригата за хранителни доставки, контрола на задграничните вложения, напъните за основаване на единна сертификация на Съединени американски щати и Европейски Съюз, както и битката с насилствения и детския труд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР