Представители на руската космическа агенция са информирали американските си колеги,

...
Представители на руската космическа агенция са информирали американските си колеги,
Коментари Харесай

Русия уведоми НАСА, че възнамерява да остане на МКС поне до изграждането на собствена орбитална станция

Представители на съветската галактическа организация са уведомили американските си сътрудници, че Москва би желала да продължи да изпраща своите космонавти на Международната галактическа станция (МКС) най-малко до построяването на лично орбитално оборудване, съобщи Ройтерс, базирайки се на почитан чиновник на НАСА.

Юрий Борисов, новоназначеният общоприет шеф на съветската галактическа организация Роскосмос, изненада НАСА във вторник, като разгласи, че " след 2024 година " Москва има намерение да приключи дългогодишното партньорство за галактическата станция.

Кати Лудърс, началник на галактическите интервенции на НАСА, сподели в изявление, че съветски представители по-късно във вторник са уведомили американската галактическа организация, че Роскосмос би желал да остане в партньорството, до момента в който Русия работи по стартирането в употреба на планувания си орбитален пост, наименуван Руска орбитална служебна станция (РОСС). 

" Не получаваме индикации на нито едно работно равнище, че нещо се е трансформирало ", сподели Лудърс пред Ройтерс, като добави, че връзките на НАСА с Роскосмос остават " както нормално ".

Космическата станция - научна лаборатория с размерите на футболно игрище, намираща се в орбита на към 400 километра над Земята, е обитаема без спиране повече от две десетилетия в границите на ръководено от Съединени американски щати и Русия партньорство, което включва също Канада, Япония и 11 европейски страни.

МКС е един от последните образци за съдействие сред Съединени американски щати и Русия, макар че ориста й към този момент е " под въпрос " след съветската инвазия в Украйна през февруари.

Официално съглашение за удължение на присъединяване на Русия след 2024 година към момента не е подписано.

НАСА, Русия и другите сътрудници възнамеряват да обсъдят вероятността да удължат наличието си на станцията до 2030 година по време на периодическа среща в петък на борда, който управлява ръководството й, сподели Лудърс.

В сряда Роскосмос разгласява на уеб страницата си изявление с Владимир Соловьов, началник на полетите на съветския сегмент на галактическата станция, който беше представен да споделя, че Русия би трябвало да остане на МКС, до момента в който не стартира да действа личното й орбитално оборудване. 

" Ние, несъмнено, би трябвало да продължим да управляваме МКС, до момента в който не създадем повече или по-малко осезателен запас за РОСС ", сподели Соловьов. " Трябва да вземем поради, че в случай че спрем пилотираните полети за няколко години, тогава ще бъде доста мъчно да възстановим постигнатото ", добави той. По думите му построяването на модула може да стартира през 2028 г. 

Американският и съветският сегмент на галактическата станция съзнателно са построени по този начин, че да бъдат преплетени и механически взаимозависими, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР