Представители на Русия не са поканени на честването на 78-ата

...
Представители на Русия не са поканени на честването на 78-ата
Коментари Харесай

Русия не е поканена на честването на 78-ата годишнина от освобождаването на Аушвиц

Представители на Русия не са поканени на честването на 78-ата годишнина от освобождението на нацисткия лагер на гибелта " Аушвиц-Биркенау " от Червената войска поради съветската експанзия против Украйна, заяви музеят в Аушвиц, представен от Франс прес.

Поради експанзията против свободна и самостоятелна Украйна представители на Русия не бяха поканени да вземат участие в тазгодишното честване на годишнината от освобождението на Аушвиц ", съобщи пред Агенция Франс Прес представителят на музея Пьотр Савицки.

Досега Русия постоянно е взела участие в церемониите, които се състоят всяка година на 27 януари, като неин представител е произнасял тирада на главната гала.
Според шефа на музея Пьотр Чивински е било явно, че той не би могъл да " подпише писмо с покана до съветския дипломат " в подтекста на спора.

Надявам се това да се промени в бъдеще, само че ни следва да извървим дълъг път /.../. На Русия ще й би трябвало изключително доста време и доста бездънен самоанализ след този спор, с цел да се върне в обществото на цивилизования свят ", съобщи той, представен от организация ПАП.

В деня на съветското навлизане в Украйна на 24 февруари музеят назова съветското нахлуване " безчовечен акт ". " Съдник на този безчовечен акт ще бъде историята, а на неговите причинители - да се надяваме - Международният углавен съд ", съобщи в " Туитър " музеят.

Изграден в окупирана Полша, " Аушвиц-Биркенау " е знак на геноцида, осъществен от нацистка Германия, над шест милиона европейски евреи, един милион от които умират в лагера сред 1940 и 1945 година, и над 100 000 души, които не са евреи.

Лагерът, в който умират също към 80 000 поляци, 25 000 роми и 20 000 руски бойци, е освободен от Червената войска на 27 януари 1945 година, напомня Агенция Франс Прес.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР