Представители на регионалния парламент в Каталуния се събират днес на

...
Представители на регионалния парламент в Каталуния се събират днес на
Коментари Харесай

Парламентът на Каталуния ще обсъжда намерението на Мадрид да отнеме автономията й

Представители на районния парламент в Каталуния се събират през днешния ден на съвещание, с цел да обсъдят идващите стъпки, които ще подхващат за разрешаване на създалата се обстановка към желанието на самостоятелния район да разгласи самостоятелност, заяви БНР.

Действията на Барселона идват в отговор на Мадрид, където в събота, след спешно съвещание, испанското държавно управление разгласи желанието си да задейства член 155 от Конституцията. Тази наредба дава "зелена светлина " на Испания да отнеме автономията на Каталуния след гласоподаване в Сената. Заседанието на Сената е планувано да се организира този петък, оповестява Агенция Франс Прес.

Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон съобщи, че решението на властта в Испания слага под заплаха освен полезностите на Каталуния, само че и тези на Европа.

"След бурните страсти от съботния ден в Каталуния се настанява терзание от незнайното и даже страх”, съобщи той.

Испанските управляващи приканиха жителите на региона да не слушат Пучдемон и споделиха, че той към този момент няма пълномощия.

"Всичко, което държавното управление се пробва да направи, освен това по насила, е да върне нещата по местата им, както са по закон, и от тази насочна точка да действаме нататък”, разяснява министърът на външните работи на Испания Алфонсо Дастис.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР