Представители на различни сектори в земеделието ще се включат в

...
Представители на различни сектори в земеделието ще се включат в
Коментари Харесай

Производителите на зърно от Добрич се включват в националния протест

Представители на разнообразни браншове в земеделието ще се включат в митинга в понеделник от 4 места в област Добрич – Кардам, Дуранкулак, Балчик и Карапелит.

„ Протестираме зърнопроизводители, дружно с представители на секторите „ Животновъдство ”, „ Плодове и зеленчуци ”, „ Пчеларство ”, съобщи ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Според Жекова митингът има поддръжката на редица браншове от земеделския отрасъл в региона.

„ Този митинг получава доста огромна поддръжка в района, като зад нашите претенции застават преработвател на слънчоглед, производител на брашно, вносители на селско-стопанска техника и хора, които се занимават с доставка и търговия на горива. Ние успяхме да обединим силите и настояванията си, с цел да оцелее секторът ”, добави Жекова.

Протестиращите изясняват, че не възнамеряват затварянето на съществени пътни артерии, само че поради размера на селскостопанските им машини и скоростта, която те развиват, ще затруднят придвижването на огромна част от жителите, за което се извиняват авансово.

„ Освен че подвигна възбраната за импорт на зърно Украйна, Европейската комисия е приела решение, което в допълнение ще утежни ситуацията – финансиране с 1,2 милиарда евро за превозване на стоката от Украйна. Няма европейски земеделец сега, който да може да бъде конкурентноспособен на това, което се случва ”, счита Радостина Жекова.

Специалистът напомни, че бранш „ Селско стопанство “ е доста значим за българската стопанска система, защото генерира 10 милиарда лева БВП. На 19 септември протестиращите от област Добрич ще дойдат и в София, “за да покажем на хората, отменили възбраната за импорт на зърно от Украйна у нас, кой стои зад тези тези 10 милиарда лева ”, изясни Жекова, съобщи “24 часа ”.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР