Представители на работодателите, синдикатите и правителството ще обсъдят в Комисията

...
Представители на работодателите, синдикатите и правителството ще обсъдят в Комисията
Коментари Харесай

Всеки пети у нас живее под линията на бедност

Представители на работодателите, синдикатите и държавното управление ще обсъдят в Комисията по приходите и виталното ниво към Националния съвет за тристранно сътрудничество  размера на формалната линия на беднотия за страната от 1-и януари 2024-а година .

Според план на разпореждане на Министерския съвет се предвижда  тя да стане 526 лв. вместо досегашните 504  лева. От 1-и юни тази година, с последните ремонти в Закона за общественото подкрепяне,  обществените помощи към този момент са обвързани с линията на беднотия . От нея зависят и редица други обществени заплащания.
 
Официалната линия на бедността за следващата година ще се увеличи с 22 лв.  или 4,4 на 100 по отношение на сегашната. Линията се актуализира всяка година по специфична методика, като се дефинира по проучването на Евростат " Статистика на приходите и изискванията на живот ", така наречен SILK.

Основните рецензии на синдикатите са свързани освен с съответния размер, само че и с въпросната методика  за определянето й. Икономическият консултант на Конфедерация на труда " Подкрепа " Ваня Григорова твърди, че плануваният растеж е извънредно непълен.

" 4,4% нарастване на линията на беднотия, до момента в който годишната инфлация за 2022 година е към 15% за всичко, а при храните стигна до 25% -  изрично недостатъчно  е това. "

През последните години беше изработен компромис при определянето на прага на бедността. През 2021-а година беше направено изменение на методиката, с което се анулира съществуваща до тогава промяна за индексирането й с цените на така наречен дребна по състав кошница за декември на миналата година. Тоест  не се ползва инструмент за поправяне с инфлацията освен това с отчитане на потреблението на нискодоходните семейства .

 istock istock
" Няма по какъв начин да се противопоставим на по този начин калкулации размер на линията на беднотия, защото дава отговор на европейска методология, но  ще настояваме да се промени методологията  –  да има коефициент, който отразява насъбраната инфлация ", отбелязва Ваня Григорова пред БНР.

С увеличението на линията на беднотия ще набъбнат и обществените помощи по Закона за общественото подкрепяне , защото от първи юни тази година помощите са обвързани с линията, а не с така наречен обезпечен най-малък приход, както беше до момента, и който от години беше замразен едвам на 75 лв..  Ще се разшири и кръгът на лицата, които ще получават тези помощи .

От линията на бедността зависи и финансовата поддръжка по Закона за хората с увреждания, финансовите помощи и средства (за предварителна защита и реинтеграция, развъждане на детето при родственици или близки и в приемни семейства) по Закона за протекция на детето.

В взаимозависимост от степента на увреждане на съответния човек се дават помощи в размер от 7 до 57 % от линията на беднотия, което прави сред 36,82 лв. до 299,82 лв.. Най-ниската сума е за степен на увреждане от 50 до 70,99% степен на увреждане, а най-високата – за хора с над 90 % степен на увреждане с непозната помощ, които получават обществена пенсия за неработоспособност, за военна, за гражданска неработоспособност или наследствена пенсия.

" Дори с това минимално нарастване се усилва броят на хората, които ще получат целеви помощи за отопление.  От 301-302 000 лица броят се усилва на 327 000, с 25 000 повече . Ако обаче тя е съответна, в случай че отразява инфлацията, би трябвало броят на лицата и фамилиите, които получават целева помощ за отопление, да бъде още по-висок. "

 istock istock
Експертните планове сочат, че  при 526 лв. линия на беднотия за следващата година подпомаганите за отопление лица и фамилии се усилват с 8,5 % по отношение на сегашните . Линията на беднотия заема значимо място в региона на политиката, ориентирана към понижаване на бедността измежду другите обществени пластове на популацията, включително и на така наречен работещи небогати. По последните данни на националната статистика 22,9 на 100 от популацията или  всеки пети, което прави малко над 1,5 милиона души, живее с по-малко средства от линията на бедността .

" При работещите на ненапълно работно време рискът за изпадане в беднотия е три пъти по-висок от този при работещите на цялостно работно време.  Хората на ненапълно работно време са три пъти по-уязвими ", предизвестява синдикалистът.

Интересна е експертната сметка при 780 лв. минимална заплата - каква е " чистата " сума, която получават назначените на такава заплата и по какъв начин се отнася тя към линията на бедността: 

" Нетната сума за приемане при МРЗ от 780 лв., без никакви други добавки, е 605 лв. , което е 100 лв. над линията на беднотия понастоящем, за 2023 година "

С значимата спогодба, че заплатата не е помощ, а приход за положен труд, тези сметки са още един мотив, който синдикалистите акцентират, когато упорстват за по-сериозен растеж на минималната работна залата за страната. 

За хората с увреждания и техните близки и родственици всеки лев нарастване на линията на бедността е добра вест , акцентира Веска Събева – заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и ръководител на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. 

" На всички им се вижда, че тази разлика от 22 лв. надали ще оправи ситуацията. Все отново парите би трябвало да се изкарват от някого. За да има повече пари в страната и повече обществени заплащания, би трябвало повече работа. Надяваме се обаче да стартираме работа по индивидуализацията на това, което всеки ще получи.  Плащането на всеки поравно и най-после всекиму по нищо основава това напрежение във всички, че не са получили задоволително . Трябва да имаме опцията да получаваме поддръжка, съответна на положението и в това време да знаем от кое място, по какъв начин ще пристигна. "

Линията на беднотия се актуализира годишно. Хората с увреждания още помнят продължителната борба за отделяне от обезпечения най-малък приход от 75 лв.. Линията на беднотия постоянно се покачва, ще нарастват и приходите на хората, акцентира Събева.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР