Представители на правителството на Еквадор и лидери на коренните жители

...
Представители на правителството на Еквадор и лидери на коренните жители
Коментари Харесай

От началото на протестите: Първи официални разговори между правителството на Еквадор и лидери на коренните жители

Представители на държавното управление на Еквадор и водачи на коренните поданици се срещнаха в събота за първи публични диалози след началото на всеобщите митинги преди две седмици, а президентът Гилермо Ласо смекчи ограниченията за сигурност, заяви Ройтерс.

Демонстрациите, които избухнаха на 13 юни, водени от настояванията на коренните поданици за по-ниски цени на горивата и на храните, доведоха до минимум шест цивилни жертви и многочислени набези над силите за сигурност.

Ситуацията е усложнена от враждебните връзки на Ласо с националното заседание, където депутатите блокират главните му стопански оферти.

След диалозите в събота Ласо анулира изключителното състояние в шест провинции, както желаеха коренните водачи.

„ Правителството удостовери готовността си да подсигурява основаването на пространство за мир “, се споделя в изказване на пресслужбата на Ласо.

Представителят на еквадорското държавно управление Фабиан Посо сподели пред Народното събрание, че страната последователно се завръща към естественото състояние, а държавното управление се е вслушало в законните претенции на протестиращите.

През тази седмица държавното управление също така разгласи дотации за торовете, опрощаване на задължения и увеличение на бюджета за опазване на здравето и обучение.

Лидерът на Конфедерацията на коренните поданици на Еквадор Леонидас Иса сподели, че протестиращите ще отворят отчасти пътищата, блокирани по време на митингите, с цел да разрешат доставките на храна за столицата, само че ще останат в Кито, до момента в който получат задоволителен отговор от Ласо. 

Силите за сигурност обявиха, че може да употребяват гумени патрони, с цел да потушат насилието, и че демонстрациите са били инфилтрирани от въоръжени нарушители.

Протестиращите коренни поданици желаеха прекъсване на петролни и минни планове, а стачкуващите влязоха във ферми за цветя и в петролни полета, като тук-там се оповестява за развалено съоръжение.

Еквадорската петролна промишленост поради митингите не е съумяла да създаде 1 милион барела недопечен нефт, което е довело до загуба от към 96 млн. $, заяви в събота министерството на енергетиката.

Медодобивната мина „ Мирадор “ също разгласи, че е спряла работа, тъй като блокадите са попречили нужни доставки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР